11°C

Beograd

RUSKI PREMIJER PROGOVORIO O NAMERAMA ZAPADA: Medvedev o Trampovom konceptu Indo-pacifičkog regiona!

Sjedinjene Američke Države u poslednje vreme pokušavaju da pojačaju svoj uticaj u Jugoistočnoj Aziji, ukljucujući i promovisanje koncepta „slobodne i otvorene Indo-pacifičke regije“, smatra premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev je dodao da ta američka inicijativa protivreči osnovnim principima Asocijacije država Jugoistocne Azije (ASEAN) i može oslabiti njen položaj, prenosi Sputnjik.

- Ova strategija, prema njihovom planu, treba da zameni uobičajeni format Azijsko-pacifičke saradnje - rekao je Medvedev uoči investicionog samita ASEAN-a i Istocnoazijskog samita.

- Mi se zalažemo za očuvanje efikasnog sistema međudržavnih odnosa koji je formiran na osnovu ASEAN-a i tokom godina se dobro dokazao - objasnio je ruski premijer.

On smatra da je americka inicijativa veliki izazov za zemlje ASEAN-a, jer može oslabiti pozicije asocijacije i oduzeti joj status ključnog igrača u rešavanju regionalnih problema bezbednosti.

Medvedev je dodao da je ova inicijativa takođe „u suprotnosti sa osnovnim principima ASEAN-a, kao što je nesvrstani status“.

- ASEAN je pokazao svoj stav prema americkom konceptu Indo-pacifičkog regiona, potvrdio svoju posvećenost principima dogovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji i drugim osnovnim dokumentima na kojima počiva rad samita u Istočnoj Aziji. Zemlje ove organizacije su pokazale zajednički stav prema stvaranju inkluzivnog prostora, kao i obostrano korisne ekonomske saradnje - rekao je šef ruske vlade.

Prema njegovim rečima, Rusija namerava da razvija saradnju u najrazličitijim oblastima sa svim zainteresovanim partnerima – kako u bilateralnim formatima, tako i unutar medudržavnih asocijacija „na osnovu nacionalnih interesa, uzajamne koristi, jednakosti i vladavine međunarodnog prava“.

U organizaciju ASEAN ulaze Tajland, Singapur, Malezija, Indonezija, Filipini, Bruneji, Laos, Kambodža, Mjanmar i Vijetnam.
Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar