13°C

Beograd

AL-FAJAZ: Jordan osudio izraelske udare u Pojasu Gaze!

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izraelske udare u Pojasu Gaze, u kom je ubijen vrhovni komandant palestinske ekstremističke grupe Islamski džihad.

Portparol jordanskog ministarstva Dajfalah al-Fajaz je u saopštenju optužio Izrael za izazivanje eskalacije nasilja.

On je naveo da će sukobi "samo pojačati tenzije i nasilje i produbiti atmosferu beznadežnosti i unaprediti ekstremističku agendu u regionu".

Pozvao je Izrael i Palestince da se vrate pregovorima, ističući da razgovori, zajedno sa okončanjem izraelsko-egipatske blokade u Pojasu Gaze, mogu da donesu rešenje.

Prethodno je Nemačka osudila bombardovanje gradova u Izraelu iz Pojasa Gaze i pozivala na deeskalaciju poručivši da ne može biti opravdanja za nasilje nad nevinim civilima.

Oštro osuđujemo ovu raketnu vatru, navelo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Pozivamo na uzdržanost i na prekid nasilja, stoji u saopštenju, u kome se dodaje da Nemačka snažno podržava posredovanje Egipta i Ujedinjenih nacija.

Izrael je ubio vrhovnog komandanta palestinske ekstremističke grupe Islamski džihad u Pojasu Gaze ranije danas, na šta su ekstremisti odgovorili gađajući raketama izraelske gradove, uključujući i Tel Aviv.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je ranije danas da borbe sa palestinskim ekstremistima islamskog džihada, koje su izbile nakon što je Izrael ubio njihovog vrhovnog komandanta u Pojasu Gaze, mogu biti dugotrajne.

- Izrael nije zainteresovan za eskalaciju, ali učinićemo sve što je potrebno da se zaštitimo - rekao je Netanjahu novinarima u vojnom štabu.

- Ovo bi moglo potrajati. Potrebna je izdržljivost i hladnokrvnost - rekao je Netanjahu.

Izrael je pred zoru ubio vrhovnog komandanta palestinske militantne grupe, koju podržava Iran u napadu izvedenom jutros u Pojasu Gaze, na šta su ekstremisti odgovorili gađajući raketama izraelske gradove, uključujući i Tel Aviv.

Izraelska vojska saopštila je da je u vazdušnom napadu ubila komandanta ekstremističke grupe Islamik Džihad Abu el Atu u njegovoj kući u pojasu Gaze, što je ta grupa i potvrdila.

Sirijski mediji preneli su i da je Izrael gađao stambenu zgradu u Damasku u kojoj živi drugi komandant Islamik Džihada Akram Ekl Adžuri i da su tom prilikom poginule dve osobe, ali još nije jasno da li je među stradalima i jedan od njegovih sinova.

Zbog tih napada palestinski Hamas je obećao da će se osvetiti.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar