32°C

Beograd

NOVI SUKOBI U HONG KONGU: Antivladini demonstranti planiraju da paralizuju delove grada! (FOTO, VIDEO)

Hongkong se danas priprema za nove sukobe jer antivladini demonstranti već treći dan za redom planiraju da paralizuju delove azijskog finansijskog čvora, a delovi javnog prevoza, škole i mnoga preduzeća biće zatvoreni nakon eskalacije nasilja.

Policija je ispalila suzavac dok su aktivisti palili vozila, bacali benzinske bombe u policijsku stanicu i voz u podzemnoj železnici i provalili u tržni centar.

Novi sukobi izbili su dan nakon što je policija pucala na jednog učesnika protesta, dok je jedan čovek posut benzinom i zapaljen, što je među najgorim nasilnim incidentima u Hongkongu u poslednjih više decenija.

Više od hiljadu demonstranata, mnogi sa maskama, protestovalo je drugi dan zaredom u finansijskoj četvrti, a blokirani su i putevi oko nekih od najviših solitera u gradu i najskupljih nekretnina.

Nakon što su protesti završeni, policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su odbili da se raziđu, a uhapšeno je i više od deset osoba.

Mnoge podzemne i železničke stanice zatvorene su nakon sto su demonstranti blokirali putničke brodove i napali vozove.Nastava je obustavljena na univerzitetima, a roditeljima je savetovano da ne puštaju decu napolje.

Policija je saopštila da su maskirani "buntovnici" pocinili "ludačka" dela, da su bacali đubre i bicikle na prugu podzemne železnice i na vozove i da su paralisali saobraćaj u bivšoj britanskoj koloniji.

Na jednom video snimku, aktivisti sa nadvožnjaka bacaju teške objekte na automobile.

- Naše društvo je gurnuto na ivicu potpunog kolapsa - saopštio je na konferenciji za novinare visoki policijski zvaničnik Kong Ving-cung, aludirajući na dvodnevno nasilje.

Sukobi su izbili i na nekoliko drugih mesta, kod Gradskog i Kineskog univerziteta, gde su učesnici protesta bacali Molotovljeve koktele i cigle na policiju.

Policajci su ispalili suzavac i gumene metke na demonstrante.


Studenti u šlemovima i gas maskama podigli su i barikade oko Gradskog univerziteta, dok su aktivisti postavili cigle i Molotovljeve koktele na mostove i druge prilaze.

Demonstranti protestuju od juna zbog, kako veruju, mešanja Pekinga u slobode koje su građanima Hong Konga garantovane u okviru pravila "jedna zemlja, dva sistema", uspostavljenog posle povratka kineske uprave 1997. godine.

Nezadovoljstvo demonstranata podstakle su i oštre policijske mere, usmerene protiv učesnika protesta.

Kina demantuje optužbe i tvrdi da zapadne zemlje, medu kojima i Britanija i Sjedinjene Države, podstiču nemire.

Vašington je u ponedeljak osudio "neopravdanu upotrebu smrtonosne sile" u Hong Kongu i pozvao policiju i civile da rade na smirivanju situacije.

Izvor: Tanjug
Foto: bbc.com/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar