0°C

Beograd

ANKARA: Nećemo izaći iz Sirije dok zonu bezbednosti ne očistimo od terorista!

Turska bi mogla ponovo da pokrene vojnu operaciju u Siriji, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Hami Aksoj.

To bi se moglo desiti ukoliko se ne budu realizovali sporazumi sa Rusijom i SAD.

- Nećemo izaći iz Sirije, dok zonu bezbednosti ne očistimo od terorista - istakao je on.

Aksoj je naglasio da se u područja koja su očišćena od militanata dobrovoljno vratilo oko 370.000 izbeglica.

Situacija u Siriji će biti tema sastanka predsednika Rusije Vladimir Putin i predsednika Turske Redžep Tajip Erdogan, koji će se održati 8. januara u Istanbulu, zaključio je Aksoj.

Ranije je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da Ankara može ponovo da pokrene vojnu operaciju "Izvor mira", ukoliko SAD i Rusija ne povuku kurdske odrede na 30 kilometara od granice.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije se oglasio povodom te izjave, rekavši da to protivreči rešavanju konflikta. On je istakao da Rusija poštuje odredbe memoranduma iz Sočija, koji je potpisan 22.oktobra.

Rusko-turski dogovor o Siriji

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan 22. oktobra su potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. godine na sirijsku stranu sirijsko-turske granice, izvan zone turske operacije "Izvor mira", uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe, koje će patrolirati duž tursko-sirijske granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija "Izvor mira", osim grada Kamišlija.

Izvor: B92
Foto: Twitter/SputnikInt

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar