3°C

Beograd

GRČKI ŠEF DIPLOMATIJE ISTIČE: Napredak po pitanju Severne Makedonije i Albanije!

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias ocenio je susret šefova diplomatija Evropske unije sa kolegama iz Severne Makedonije i Albanije uspešnim i izrazio uverenje da je u određenom stepenu postignut napredak po pitanju usaglašavanja stavova o početku pristupnih pregovora EU sa Skopljem i Tiranom.

- Ovo je bila korisna prva prilika, nakon Evropskog saveta u oktobru, da razmenimo mišljenja o tome kako možemo da idemo napred u narednom periodu. Bio je dostavljen zahtev za poboljšanje metodologije proširenja i za potrebu da se zadrži fokus na evropsku perspektivu Severne Makedonije i Albanije, ali i ostalih zemalja regiona, u skladu sa evropskim zakonima - rekao je Dendias i dodao:

- Verujem da smo u određenoj meri nešto postigli danas. Bila je ovo plodonosna i suštinska diskusija i korak napred. Nastavićemo da radimo da bi se došlo do pozitivnog rešenja, eventualno sledećeg marta - rekao je Dendias nakon sastanka.

Šef grčke diplomatije je dodao da je Grčka najstarija članica EU regiona, da je faktor stabilnosti i saradnje, kao i da će nastaviti da preduzima jasne inicijative u tom smeru.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar