°C

Beograd

PREGOVORI SE NASTAVLJAJU: Postignut preliminarni dogovor o tranzitu gasa iz Rusije preko Ukrajine!

- Preliminarni dogovor o tranzitu gasa iz Rusije preko Ukrajine postoji, a strane nastavljaju da razgovaraju o konkretnim pitanjima. Za sada nema konačne verzije dogovora - rekao je izvršni direktor „Naftogasa Ukrajine“ Jurij Vitrenko.

- Nastavljamo da razmatramo konkretna pitanja na raznim nivoima - rekao je Vitrenko nakon sastanka sa šefom „Gasproma“ Aleksejom Milerom u Beču.

On je dodao da za sada nije utvrđen datum sledećih pregovora Rusije i Ukrajine.

Glavna tema današnjih pregovora bilo je produžavanje ugovora o tranzitu gasa iz Rusije u Evropu preko ukrajinske teritorije posle 2019. godine, pošto važeći desetogodišnji sporazum ističe krajem ove godine. Vitrenko je ranije rekao da je 13. decembar krajnji rok za zaključivanje ugovora o dugoročnom obezbeđivanju tranzitnog kapaciteta ukrajinskog gasno-transportnog sistema.

Prethodni bilateralni pregovori održani su 28. novembra u Beču. U njima su učestvovali ruski ministar energetike Aleksandar Novak, ministar energetike i zaštite životne sredine Ukrajine Aleksej Orželj, predsednik uprave „Gasproma“ Aleksej Miler, rukovodioci „Naftogasa Ukrajine“ i Operatera sistema za tranzit gasa preko Ukrajine.

Izvor: Kurir
Foto: neweurope.eu/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar