8°C

Beograd

Photo: Facebook

Izvor: Tanjug

TEKTONSKE PROMENE U VATIKANU Stiže prva žena menažer

Papa Franja odlučio je da imenuje Frančesku Di Ðovani za prvu ženu koja će raditi kao menadžer u jednom od najvažnijih vatikanskih sekretarijata.

Di Ðovani (66) je imenovana za podsekretara za multilateralne poslove u Državnom Sekretarijatu, što znači da će biti odgovorna za vođenje odeljenja koje koordinira odnosima Svete Stolice sa Ujedinjenim nacijama i drugim međuvladinim organizacijama, prenosi AP.

Kako se navodi, papa je odlučio da se ženama da veća uloga u donošenju velikih odluka u Vatikanu i Katoličkoj crkvi, a posao koji će obavljati do sada su radili sveštenici, biskupi ili kardinali.

Di Ðovani je nakon imenovanja rekla vatikanskim novinama da papina odluka pokazuje da on posvećuje pažnju ženama i složila se sa njegovim ranijim stavom da žene imaju važnu ulogu u uspostavljanju mira, kao medijatori i iscelitelji.

- Nadam se da će to što sam žena da se odrazi pozitivno - rekla je Di Ðovani.

Još nekoliko žena ima isti rang u drugim kancelarijama Vatikana, uključujući podsekretarijat za verski red i dva podsekretarijata u vatikanskoj kancelariji za laike. Državni Sekretarijat je najvažnija vatikanska kancelarija koja koordinira unutrašnjim radom Svete stolice, kao i diplomatskim odnosima sa drugim državama.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar