-4°C

Beograd

Photo: cnbc.com/Printscreen

Izvor: Telegraf

SZO I DALJE BEZ ODLUKE: Ništa od proglašenja epidemije koronavirusa, sutra nastavak rasprave!

Nakon više od osam sati zasedanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) preporuka o proglašenju globalne vanredne situacije zbog koronavirusa nije donesena.

Stručnjaci iz ZSO istakli su da još uvek nemaju dovoljno informacija. Oni su se oglasili na Tviteru sa predlogom da komitet ponovo zaseda sutra do konačne odluke.

- Odluku o tome da proglasimo globalno vanredno stanje uzimam za veoma ozbiljnu. Jedini način da to učinim jeste da razmotrim sav materijal - izjasnio se generalni direktor SZO. 

- Danas smo imali odličnu diskusiju, ali je bilo jasno da moramo imati više informacija da bismo nastavili. Odlučio sam da zatražim novi sastanak sutra i da nastavimo raspravu - dodao je on.

Srbija čeka preporuku SZO kako bi donela odluke u skladu sa njihovom procenom. Kako je ranije rečeno, Srbija potpuno spremna za predstojeći period, jer je već imala takva iskustava kada je pretila globalna opasnost od SARS-a i EBOLE.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, da bi se kasnije proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking, Šangaj i provinciju Guangdong, a otkriveno je i da ima zaraženih i van granica Kine. Prvi slučaj potvrđen je u SAD, jedan je zabeležen u Japanu, Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu, a doneli su ga kineski turisti iz Vuhana.

Prema najnovijim informacijama, broj zaraženih novim tipom koronavirusa u Kini porastao je na 540, a 17 ljudi je umrlo.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti