5°C

Beograd

Photo: radiohc.cu/Printscreen

Izvor: Tanjug

MINISTARSTVO SAOPŠTILO: Bolivija suspendovala diplomatske odnose sa Kubom!

Bolivija je suspendovala diplomatske odnose sa Kubom, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova privremene vlade u Bogoti, a razlog je spora oko okončanja kubanske medicinske misije u toj zemlji.

Odluka je obrazložena "nedavnim neprihvatljivim komentarima" šefa kubanske diplomatije Bruna Rodrigesa Parilje i neprestanim neprijateljstvom i pritužbama Kube protiv bolivijske vlade i demoktatskog procesa u toj zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova Kube u novembru je objavilo da završava medicinsku misiju zbog "lošeg tretmana i klevete", nakon što je bolivijska konzervativna privremena vlada optužila kubanske doktore da podstiču pobunu.

Privremena ministarka spoljnih poslova Bolivje Karen Longarik rekla je u to vreme da je bilo brojnih optužbi "da su državljani Kube umesani u te agresivne akte koje prete Boliviji".

Spor je ponovo dospeo u žizu interesovanja javnosti u sredu, kada je privremena predsednica Bolivje Džanin Anjez, koja pokušava da se bliže poveže sa SAD, rekla da je kubanska vlada zadržala 80 odsto sredstava koja je Bolivija isplatila za rad kubanskih doktora.

Parilja je na Tviteru to okarakterisao kao "vulgarnu laž" i optužio Anjez da je na mesto privremnog predsednika došla državnim udarom.

Bolivija ima privremenu vlast nakon ostavke dugogodišnjeg socijalističkog predsednika Eva Moralesa u novembru.

Morales, koji trenutno ima azil u Argentini, nakon izbora koji su proglašeni neregularnim. Morales negira da je prekršio zakon i tvrdi da je svrgnut državnim udarom.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar