5°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Slobodna Dalmacija

PANIKA! Kinezi zamenjuju pare, virus se prenosi i preko novčanica!

Ekstreman potez kineskih vlasti: u borbi protiv širenja zaraze povlače iz opticaja sve korišćene novčanice i zamenjuju ih novima !

U borbi protiv širenja zaraze korona virusom Kineska centralna banka odlučila je povući korišćene novčanice i zameniti ih novima. Centralna banka Kine obavestila je javnost da su počeli dezinficirati stare novčanice ultraljubičastim zracima i na visokoj temperaturi. 

Potez se čini pomalo ekstreman, ali u skladu je s novim otkrićima.

Naučnici su potvrdili kako se virus poput drugih mikroorganizama koji uzrokuju bolest, može zadržati na uobičajenim stvarima koje ljudi koriste. I najnovija studija objavljena u stručnom medicinskom časopisu The Journal od Hospital Infection sugerira da korona virus (COVID 19) na sobnoj temperaturi može živeti izvan tela na metalnim, plastičnim i staklenim površinama i do devet dana. Tamo gde se virus pojavio preporučuje se da se kvake na vratima, šipke u javnom prevozu kao i druge površine koje su u direktnom kontaktu sa zaraženima, a napravljene su od metala, plastike ili stakla dezinficiraju otopinom koja sadrži 62 do 72 posto etanola, 0,5 posto hidrogen peroksida ili 0,1 posto natrijevog hipoklorita.

Kineska banka će klijentima davati samo novi, nekorišćeni novac, dok će korišćene novčanice koje su "stavljene u karantinu" tamo ostati još minimalno 14 dana. U pokrajinu Hubei koja je najviše ugrožena zarazom, Centralna je banka poslala pošiljku novih novčanica u vrednosti od četiri milijarde juana.

Kao što je poznato zaraza se može se širiti i dok je korona virus u inkubaciji i dok oboleli nije svestan da je bolestan niti ima simptome zaraze. Korona virus slično kao SARS ima dugi vremenski period inkubacije od jednog do čak 14 dana, za razliku od gripa u kome je inkubacija dva dana i zaraza se ne može širiti pre pojave simptoma bolesti.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar