10°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Tanjug

VAŠINGTON: Kinesku vojsku finansiraju američki penzioneri

Golden Rose ad

Državni penzioni fond Kalifornije ulaže milijarde dolara u kinesku vojnu brodogradnju, vojno-pomorske baze, i tehnologiju koju Kina koristi za pracenje Ujgura.

To je saopštio americki kongresmen Džejms Benks za televiziju Foks njuz isticuci da su skoro sve važne americke insitucije stradale od kineskih špijuna, prenose mediji

Moc Kine raste, stoga je za tu zemlju sitnica da infiltrira svoje ljude i pokrade americke institucije, i to skoro sve, rekao je voditelj televizije Foks njuz.

Prema njegovim recima, kompanije u SAD nude Kinezima radna mesta, a zatim im prenose i svoja strucna znanja, dobijajuci zauzvrat brzi profit. Univerziteti i laboratorije angažuju kineske naucnike, koji nakon toga prosleduju istraživanja u Kinu, smatra novinar.

- Cak su i americki penzioni fondovi podložni kradi. ''Kalpers'' je državni penzioni sistem Kalifornije koji raspolaže aktivama u vrednosti od 300 milijardi dolara. Nedavno je iz pisama kongresmena Indijane Džima Benksa obelodanjeno da je kineska špijunska organizacija vrbovala investicionog direktora kalifornijskog fonda. To je neverovatno -  rekao je americki novinar.

Kongresmen Benks je objasnio da je to jedan od najneverovatnijih primera infiltriranja Kine u americke sisteme.

- U ovom slucaju nam je poznato da je investicioni direktor ''Kalpersa'' Ju Ben Men polaznik programa ''Hiljadu talenata'', koji finansira kineska vlada i koji kontroliše Komunisticka partija Kine -  precizirao je Benks.

Prema njegovim recima, taj program je razvijen s ciljem da se vrbuju vredni pojedinci i da se postave na veoma važne pozicije. U ovom slucaju, Jiu Bej Men je postavljen na taj položaj kako bi mogao da prati najveci americki državni penzioni fond, prenose mediji

- On je odatle prebacio 3,1 milijardu dolara u 172 razlicite kineske kompanije. Saznali smo da ''Kalpers'' preko tog investicionog fonda investira u kinesku vojnu brodogradnju i vojno-pomorske baze. Još gore je što su investirali u kompaniju ''Hikvižn'', koja razvija razlicite tehnologije za nadzor, koje se koriste za prac´enje muslimanskih Ujgura - tvrdi americki kongresmen i istice da je apelovao na guvernera Kalifornije da preduzme neophodne mere.

Jedan od najvecih americkih finansijkih igraca – "Kalpers" – pomaže da se obnove oružane snage glavnog americkog vojnog suparnika, ogorcen je kongresmen.

Prema njegovim recima, on se plaši da to nije samo slucaj sa Kalifornijom, nego sa celom zemljom, prenose mediji

- To se dogada i sa federalnim penzionim programom ''Trift sejving plens''. Medutim, ovo je jedini slucaj kada smo otkrili da je fond angažovao ucesnika programa ''Hiljadu talenata'', zbog cega je i bilo sve tako ocigledno. Ukoliko gubernator Kalifornije ne preduzme odgovarajuc´e mere, moramo se zapitati na cijoj je on strani - zakljucuje Benks.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad