11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

ZARAZA NE JENJAVA! Na kruzeru RASTE BROJ INFICIRANIH: Ovo je prvi Srbin zaražen koronavirusom!

Nagrabusili: Pored Mladena Trandafirovića (30) iz Kladova, COVID-19 potvrđen i kod njegove koleginice na brodu Sandre Orsanić, takođe naše državljanke

Mladen Trandafirović (30) i Sandra Orsanić (29) prvi su građani Srbije zaraženi koronavirusom na kruzeru „Dajmond princes“, gde je juče preminula četvrta osoba od posledica tog virusa. Ova vest juče je kao bomba odjeknula u Srbiji, ali i u porodici Trandafirović iz Kladova.

Panika je, srećom, kratko trajala, tj. dok se majka nije čula sa sinom Mladenom, prenosi za Kurir porodični prijatelj Trandafirovića. - Mladen jeste pozitivan na koronavirus, ali nema simptome. Čeka se da prođe period inkubacije u japanskoj bolnici - kaže naš sagovornik, dodajući da se Mladenova majka juče čula s njim i da ju je umirilo to što on nema simptome.

Karantin 21 dan

Prema njegovim rečima, ukoliko ih ne bude imao 21 dan, koliko će provesti u karantinu, pustiće ga da se vrati u zemlju. - Njemu je kompanija za koju radi zabranila da daje informacije o svom zdravstvenom stanju. On je potom zabranio svojoj majci da se čuje sa medijima - navodi njihov prijatelj.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je da je iz Ministarstva inostranih poslova Japana stiglo obaveštenje da su S. O. (29) i M. T. (30), dvoje od 11 preostalih državljana Srbije koji rade na kruzeru, pozitivni na koronavirus. - MIP radi na tome da dobije informaciju kada će biti iskrcani i u koju bolnicu će biti smešteni. Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima, svi naši državljani na brodu imaju brojeve telefona naše ambasade u Japanu, kao i broj mobilnog telefona, koje mogu da pozovu 24 sata, a ukazano im je i to da ukoliko budu smešteni u bolnicu, potrebno je da traže da stupe u kontakt sa ambasadom - objasnio je on.

Očekivano

Dačić je naveo da je poslednja grupa putnika kod kojih je potvrđen virus smeštena u novootvorenu bolnicu u blizini Nagoje, oko 300 kilometara od Tokija, gde postoji internet veza, kao i da postoji mogućnost da i dvoje naših državljana bude smešteno u tu bolnicu ukoliko bude bilo kapaciteta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodao je da će naših dvoje zaraženih građana verovatno ostati u Japanu na lečenju: - Ako se od jedne osobe zarazi njih 695, mala verovatnoća bi bila da neće još neko. Mislim da neće ići na to da rizikuju da te pacijente šalju dalje, da budu u kontaktu sa više ljudi, nego da će preuzeti da ih oni leče. Kakvu god odluku budu doneli, mi smo spremni da je poštujemo. Na „Dajmond princesu“, koji je od 5. februara usidren u japanskoj luci kod Jokohame, u karantinu se nalazilo 3.700 putnika, od kojih 14 državljana Srbije, uključujući 12 članova posade.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar