10°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

NESTALA DOKTORKA IZ VUHANA, KOJA UPOZORILA NA COVID-19: Dala intervju, pa joj se gubi svaki trag

Dr Ai Fen rekla je da se susrela sa “ekstremnom jakim ukorom bez presedana” od strane zvaničnika u Centralnoj bolnici Vuhana nakon što je podelila fotografiju pacijenta označenog kao da boluje od “korona virusa SARS”. Slika je postala viralna i video ju je dr Li Venlijang, koji je podigao uzbunu na novi korona virus od kojeg je do sada širom sveta, prema podacima Worldofmeters.info, obolelo više od 872.000, a umrlo više od 43.000 ljudi.

Kineske vlasti su dr Lija naterale da potpiše da je širio “lažne glasine”. On se kasnije zarazio tretirajući obolele od Kovida-19 i umro je 7. februara.

Dr Ai je sredinom marta dala intervju za kineski magazin u kojem je kritikovala upravu bolnice zbog zanemarivanja ranih upozorenja na virus, a od tada nije viđena.

Pre samo dve nedelje šefica Hitne pomoći Centralne bolnice u Vuhanu izašla je u javnost tvrdeći da su vlasti sprečile nju i njene kolege da upozore svet… Sada je nestala a njena lokacija nije poznata - objavljeno je u emisiji “60 minuta Australija” uz sliku dr Ai.

NAJNOVIJE VESTI O KORONI

ON JE NAJMLAĐI PACIJENT NA SAJMU: Ima 10 godina i nije hteo da se odvaja od majke!

ČISTI SE BEOGRAD Danas dezinfekcija između zgrada, prvi Zemun i Novi Beograd!

OVAKO JE ĆUPRIJA POSTALA ŽARIŠTE KORONE Dva nulta pacijenta, a šta je sa obolelim lekarima, zaštitom i vodom

ZARAŽENA DIREKTORKA, OSOBLJE U SAMOIZOLACIJI: Život 17 starih zavisi od samo tri volontera!

JOŠ JEDNA MLADA ŽRTVA VIRUSA: Dečaka (13) pokosila korona!

Ubrzo potom njen nalog sa “Veiba” objavio je misteriozni post sa fotografijom Ulice Điangan u Vuhanu.

Reka. Most. Put. Crkveno zvono”, navodi se u postu, prvom od 16. marta kako prenosi Rfa.org.

Glasine o nestanku dr Ai dolaze u vreme kad se kineska vlada suočava sa kritikama zbog zataškavanja i prikrivanja informacija tokom bukvalno svake faze svog odgovora na izbijanje epidemije. Peking je još u startu pokušao da zataška epidemiju kažnjavanjem lekara koji su je otkrili, poricanjem da se virus širi sa čoveka na čoveka i odlaganjem zatvaranja pogođenih regiona, čime su prilike za rano delovanje izgubljene.

Zataškavanje epidemije

Kad je virus počeo da se širi, Komunistička partija cenzurisala je javne informacije i pustila dezinformacije u svet, uključujući navode da su američki vojnici bili inicijalni nosioci bolesti. Čak i sada, ukazuje “Dejli mejl”, ugledni političari upozoravaju da će podaci o broju obolelih i smrtnim slučajevima koje prijavljuje režim verovatno biti iskrivljene, a lokalni stanovnici u Vuhanu, epicentru pandemije, ukazuju da prave brojke mogu biti veće i do deset puta.

Dr Ai je u poslednjem intervjuu pre navodnog nestanka priznala da “žali što nije više govorila”, nakon što je četvoro njenih kolega – uključujući dr Lija – obolelo od virusa i umrlo tokom borbe protiv epidemije.

Da sam znala šta će se desiti ne bih marila za ukor. Rekla bih sve bilo kome na bilo kom mestu – rekla je ona.

Intervju je objavljen u utorak, ali je brzo povučen sa društvenih medija od strane izdavača “Renvu” magazina. Dr Ai je 30. decembra primila izveštaj o pacijentu označen kao slučaj korona virusa SARS. Nakon što je nekoliko puta pročitala laboratorijske rezultate oblio ju je hladan znoj. Epidemija SARS-a pre 19 godina usmrtila je više od 800 ljudi širom sveta, a obolelih je bilo preko 8.000, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

Lekari su poslali fotografiju izveštaja jednom od vršnjaka dr Ai sa fakulteta, a preneta je i u četu grupe sa njenog odelenja uz reč “SARS”. Ai je odmah uzbunila bolničku upravu. Dva dana kasnije pozvao ju je šef disciplinskog komiteta bolnice i zvaničnici su je optužili za “širenje glasina”.

- Bila sam šokirana. Šta sam uradila pogrešno? – rekla je Ai.

Oftalmolog Li Venlijang bio je u grupi od osam lekara koji su podelili njenu sliku pre nego što ga je policija optužila za širenje “lažnih vesti” nakon što je upozorio javnost na pojavu virusa poput SARS-a na pijaci u Vuhanu. Još trojica lekara koja su radila sa dr Lijem podlegla su bolesti, nakon što su zaraženi tokom borbe protiv epidemije novog virusa.

“Dejli mejl” navodi da je originalan intervju dr Ai uklonjen sa naloga kineskog časopisa na “Vičetu”, ali da korisnici objavljuju njegove snimke onlajn.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar