15°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Koronavirus: Švedska vlada traži veća ovlašćenja, opozicija protiv

Švedska vlada, kritikovana zbog načina vođenja zdravstvene krize s novim koronavirusom, danas je predložila donošenje zakona kojim bi se privremeno proširila njena ovlašćenja radi borbe protiv pandemije, što je izazvalo kritike opozicije.

Novi zakon bi dozvolio vladi, koju predvodi socijaldemokrata Stefan Leven, da bez odobrenja Parlamenta preduzme mere kao što je ograničenje javnog okupljanja ili zatvaranje firmi

"Švedska i ceo svet suočavaju se sa ozbiljnom situacijom izazvanom koronavirusom. Vidimo potrebu da možemo da delujemo brzo ako situacija to bude zahtevala, na kraju krajeva, radi se o zaštiti ljudskih života", rekla je ministarka zdravlja Lena Halengren u saopštenju.

Nova ovlašćenja bi bila odobrena na tri meseca, a to, iako je ograničeno, i dalje zabrinjava opoziciju, koja se plaši narušavanja demokratije.

Mapa poslušnih i bahatih gradova: Ova žarišta su najviše kršila mere tokom najdužeg policijskog časa!

Vučić ispraćen iz Pazara sa zeljanicom!

DAČIĆ U "DOBRO JUTRO, SRBIJO" : Vrednosti Evropske unije su pale na testu! (VIDEO)

U KIKINDI NOVE PREKRŠAJNE PRIJAVE: 17 kažnjeno zbog kršenja zabrane kretanja

POLICIJSKI ČAS U VRANJU PREKRŠILO NJIH 19: Smederevci krenuli na sahranu i uhapšeni kod Bujanovca

KRIZNI ŠTAB: 2200 ZARAŽENIH, 7 NOVIH SMRTNIH SLUČAJEVA! (VIDEO)

Predlog zakona treba da odobri Parlament.

U Švedskoj nije primenjena mera izolacije stanovništva kao u drugim evropskim zemljama u nastojanju da se zaustavi širenje epidemije. Vlada je do sada pozivala građane da svako preuzme sopstvenu odgovornost i da sledi preporuke sanitarnih vlasti.

Među najstrožim merama do sada uvedenim jeste zabrana okupljanja više od 50 ljudi i zabrana poseta domovima za stare.

Način na koji se Švedska suočava s krizom, manje obavezujućim merama nego većina evropskih zemalja, izazvao je kritike kako u zemlji tako i van nje, ali vlada odbacuje optužbu da je bila pasivna.

- Ne, ne ponašamo se kao da se ništa ne događa u Švedskoj, rekla je u četvrtak ministarka zdravlja Halengren na sastanku sa stranim novinarima u Stokholmu.

U toj zemlji od 10,3 miliona stanovnika, s današnjim danom zabeleženo je 7.000 slučajeva zaraženih koronavirusom i 477 umrlih, te je stopa smrtnosti znatno viša nego u drugim nordijskim zemljama.

POGLEDAJTE JOŠ

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti