5°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: HappyBSC

SRBIJI POMOĆ IZ BRISELA Našoj zemlji 78,5 miliona evra od EU za borbu protiv korone

Evropska komisija i visoki predstavnik danas su predstavili planove za snažan ciljani odgovor EU-a za podršku naporima partnerskih zemalja u borbi protiv pandemije koronavirusa. Zajedničkim djelovanjem EU-a prvenstveno će se nastojati odgovoriti na trenutačnu zdravstvenu krizu i posledične humanitarne potrebe, ojačati zdravstveni sistem kao i sistemi vodosnabdevanja i kanalizacije partnerskih zemalja, kao i njihovi istraživački kapaciteti i pripravnost za suočavanje s pandemijom te ublažiti socioekonomske posledice krize, navodi se u saopštenju Evropske unije.

U okviru ove pomoći za Zapadni Balkan i Tursku Evropska unija planira da izdvoji 800 miliona evra, saopšteno je iz Brisela. Srbija u ovom paketu pomoći može da računa na 78,5 miliona evra koje su prvenstveno namenjene za saniranje ekonomsko-socijalnih posledica epidemije.

Kakos se dodatno pojašnjava u saopštenju, 15 miliona evra predviđeno je Srbiji za plaćanje troškova dopreme hitnih medicinskih potreba i sredstva. Takođe, dodatnih 7,5 miliona evra namenjeno je Srbiji za preuređenje kao i opremanje laboratorija za testiranje koronavirusa.

- Zato što živimo na istom kontinentu jedino zajedno i možemo uspeti - rekao je komesar za proširenje Oliver Varheji objašnjavajući zašto se daje pomoć.

U sklopu ove pomoći izdvojena su isredstava Albaniji u iznosu od 4 miliona za medicinsku opremu, Bosni i Hercegovini 7 miliona evra za bolničku zaštitu i opremu zdravstvenog osoblja, Kosovu je odobreno 5 miliona evra za laboratoriju, zaštitna sredstva i respiratore, dok je za Crnu Goru dato 3 miliona evra takodje za medicinsku opremu, zaštitu i respiratore, a Severnoj Makedoniji je namenjeno 4 miliona evra za medicinske zaštitne potrebe i nabavku 5.000 testova za korona virus.

PROČITAJTE JOŠ

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ OPTIMISTA Biće kraj, a evo i kad

JELENI R. IZ LUGANA TUŽBA ZA ŠIRENJE KORONE Donela virus u Srbiji i čeka je maksimalna kazna

NOVI PRESEK STANJA BROJA OBOLELIH OD KORONA VIRUSA: Novih 219 slučajeva, 4 umrlih!

VAŽNO: Policijski čas od petka u 17 do ponedeljka u 5 sati i to za CELU SRBIJU

ZA VREME POLICIJSKOG ČASA DOZVOLJENA ŠETNJA KUĆNIH LJUBIMACA: Evo kada ćete moći da ih izvedete

Evropska unija je osim toga namenila i za otklanjanje socijalne i ekonomske štete 46,5 miliona evra Albaniji, 73,5 miliona evra Bosni i Hercegovini, 63 miliona Kosovu, 63 miliona evra Severnoj Makedoniji.

Još 290 miliona evra je EU odobrila za oporavak Zapadnog Balkana kao celine vezano za epidemiju koronavirusa.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti