17°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

NEMAČKA RAZBILA KORONU: I to sve zahvaljujući jednom neslanom ručku!

U januaru, tokom pauze za ručak u fabrici auto delova, jedan radnik se okrenuo svom kolegi i zamolio ga da mu doda so. U trenutku dok je uzimao slanik osim soli od kolege je dobio i korona virus.

Činjenica da su naučnici odmah uspeli da detektuju ovaj trenutak razmene, promenio je tok borbe protiv korona virusa u Nemačkoj. Naime, ova dvojica kolega bili su rana veza u onome što je trebalo da bude prvi dokumentovani lanac prenosa korona virusa sa čoveka na čoveka izvan Azije.

Sedište ove firme je u Stokdorfu, gradu koji broji oko 4.000 stanovnika u blizini Minhena u Bavarskoj. Kompanija u kojoj su radili gurnuta je "pod mikroskop" nakon što je otkriveno da je jedan od zaposlenih, Kinez, bio zaražen virusom i da ga je doneo u sedište kompanije Vebasto.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

POČINJE NAJDUŽI POLICIJSKI ČAS! DANAS od 17h zatvaramo vrata svojih domova!

NAJAVLJENA ISPLATA PENZIJA - DANAS! Isplaćivanje iznosa u celosti!

KINESKI DOKTOR JUBIAO OTKRIVA SVE TAJNE KORONE!Ovde smo gosti koji su se vratili kući!

ZA VASKRS U CRKVI BEZ VERNIKA! Biće dozvoljen pričest ali u OVIM danima!

MERE U ITALIJI: Uskrs u izolaciji, uz kontrolu dronovima

PONOSI SE SRBIJO! Ovo su mali heroji koji svakoga dana nahrane 50 najsiromašnijih porodica (FOTO)

OSUĐEN NA KUĆNI PRITVOR! Domar iz "Spensa" mobilnim snimao devojčicu pod tušem

Tako je virus prenet među kolege - uključujući, naučnici su potom shvatili, i osobi koja je ručala u kantini, a sa kojom kineski pacijent nije imao nikakav kontakt.

Događaj koji se odigrao u kantini kompanije Vebasto 22. januara, bio je jedan od desetak svakodnevnih incidenata zbog kojih su naučnici dali u trku ne bi li ušli u trag virusu i testirali i izolovali zaražene radnike kako bi regionalna vlada Bavarske mogla da zaustavi širenje ove pošasti.

Upravo taj lov na virus pomogao je Nemačkoj da osvoji presudno vreme za izgradnju svoje odbrane od korona virusa.

Vreme koje je Nemačka takvim pristupom bolesti kupila verovatno je spasao na hiljade života, smatraju naučnici. Prvi prenos sa čoveka na čoveka u Nemačkoj dogodio se mnogo pre nego u Italiji, ali začudo, Nemačka ima mnogostruko manji broj smrtnih slučajeva, jer su čak mesec dana pre Italije "uhvatili" prenos, dok je Italija to učinila prvi put 21. februara.

Do tada je Nemačka uveliko uvela masovno testiranje i usvojila vladinu strategiju za borbu protiv epidemije koja hara svetom i svakodnevno odnosi na hiljade života. U Nemačkoj je do sada registrovano nešto više od 2.350 žrtava, dok crni bilans u Italiji broji više od 18.200 žrtava korona virusa.

- Shvatili smo da moramo pažljivo da pratimo lanac infekcije, da bismo ga prekinuli - rekao je za Rojters dr Klemens Vendtner, doktor koji je lečio pacijente u Minhenu.

On je bio deo tima naučnika koji je oformljen da bi se pozabavio "minhenskim klasterom" i oni su savetovali vlasti u Bavarskoj kako da odgovore na epidemiju. Bavarska je prva uvela mere blokade, koje su 22. marta primenjene i u čitavoj zemlji.

Nemačka je na ovaj način, ne samo sprečila rapidno širenje korona virusa, već je i pobrala aplauze svojih kolega iz čitavog sveta. Engleski naučnik Kris Viti pohvalio je nemačke kolege koji su uspele masovnim testiranjem da spreče širenje virusa.

- Svi znamo da je Nemačka učinila mnogo toga da bi što više uznapredovala testiranje na virus i mnogo možemo da naučimo iz toga - priznao je viti.

Kristijan Drosten, virolog i "glas razuma" u Nemačkoj u jeku pandemije rekao je da je njegovoj zemlji pomoglo to što su u rekordno kratkom roku uspeli da "izoluju" prvi klaster.

- Pošto smo imali ovu minhensku kohortu odmah na startu, postalo je jasno da samo velikim pritiskom možemo dalje da sprečimo širenje ovog virusa - rekao je Drosten.

U ponedeljak 27. januara Holger Engelman, direktor Vebasta rekao je vlastima da je u toj kompaniji jedan od radnika inficiran korona virusom. Žena, koja radi u predstavništvu u Šangaju, jer prethodnih dana prisustvovala radionicama i brojim sastancima u glavnoj zgradi Vebasta.

Njeni roditelji, koji su iz Vuhana, posetili su je nekoliko dana pre nego što je ona 19. januara sela u avion da bi otputovala u Stokdorf. Dok je boravila u Nemačkoj, neprekidno su je mučili bolovi u grudima i leđima, a i osećala je konstantan umor, ali je sve to pripisivala džet legu.

Odmah po povratku u Šangaj dobila je temperaturu. Ubrzo je testirana i potvrđeno je da je pozitivna na Covid-19, onda su testirani i njeni roditelji. Momentalno je hospitalizovana, ali je stigla da javim svojim direktorima da je zaražena. Oni su odmah obavestili predsednika kompanije.

Istog sekunda u Vebastu je organizovan "krizni štab". Nisu čekali ni sekund, već su odmah obavestili vlasti šta se događa i krenuli da identifikuju sve zaposlene koji su bili u kontaktu sa koleginicom iz Kine.

Jedan od njih je bio i sam predsednik kompanije.

- Rukovao sam se sa njom četiri ili pet dana pre nego što mi je stigao mejl da je zaražena - rekao je Engelman.

Koleginica koje je, kao se ispostavilo, nemački "nulti pacijent", slovi za odličnu radnicu. Kompanija je namerno zaštitila njen identitet, ali su apelovali na ostale radnike da im pomognu da suzbiju zarazu.

U tome je nadležnima dosta pomogao i onlajn kalendar obaveza svih radnika, te su samo jednim uvidom u isti saznali ko se kad i gde susreo sa "nultim pacijentom".

- To je bila čista sreća. Dobili smo sve neophodne informacije od zaposlenih i na taj način smo uspeli da rekonstruišemo lanac širenja zaraze - rekao je Vendtner.

Tako su otkrili i da je pacijent broj 1., prvi koji je dobio zarazu od koleginice iz Kine, sedeo direktno do nje na sastanku u jednoj manjoj kancelariji 20. januara.

Tamo gde nisu imali podatke iz kalendara, naučnici su koristili sekvenciranje genoma virusa, i tako analizirali kako se virus prenosio od jedne do druge osobe. Prateći ove tragove ustanovili su da je pacijent broj 4. nekoliko puta bio u kontaktu sa nultim, te da je sedeo direktno iza pacijenta broj pet u kantini. Virus se preneo u trenutku kada je pacijent broj pet od četvrtog zatražio malo soli.

Vebasto je već 28. januara zatvorio svoje kancelarije u Stokdorfu. U periodu od 27. januara do 11. februara registrovano je ukupno 16 zaraženih u minhenskom klasteru. Samo jedan nije imao simptome virusa.

Svi su odmah hospitalizovani kako bi lekari mogli da prate njihovo stanje i uče o tome kako se virus razvija. Polovinom marta Bavarska je uvela potpunu blokadu, a odmah potom mere su stupile na snagu u čitavoj Nemačkoj. Zatvorene su škole, prodavnice, restorani, igraonice i igrališta...

Nažalost, ovo nije pomoglo Nemačkoj da u potpunosti suzbije širenje korona virusa, ali je uspela da značajno smanji širenje zaraze, što je rezultiralo značajno manjim brojem mrtvih nego u Italiji. Stopa smrtnosti u Nemačkoj iznosi svega 1,9 odsto, dok je u Italiji taj postotak 12,6.

Ipak, nemački stručnjaci znaju da će broj žrtava rasti. To je potvrdio i Lotar Viler, direktor Instituta Robert Koh.

Razlika između Nemačke i Italije je u tome što je Nemačka odmah otpočela masovna testiranja. Do sada je testirano više od 1,3 miliona ljudi. U ovom trenutku obavljaju oko pola miliona testiranja na nedeljnom nivou.

Sa druge strane, Italija je od 21. februara testirala jedva nešto više od 800.000 ljudi. Za sada se testiraju samo oni koji su hospitalizovani i imaju ozbiljne simptome.

Zahvaljujući tome što su na vreme otkrili minhenski klaster, Nemačka je uspela brzo da reaguje i da na vreme pripremi 28.000 bolničkih kreveta za lečenje teško obolelih. Ova zemlja trenutno ima najveći broj bolničkih postelja na intenzivnoj nezi u svetu.

Zahvaljujući merama koje su od početka preuzete, Nemačka se pokazala kao jedna od država koje su se na najefikasniji način izborile za epidemijom korona virusa. Uzimajući u obzir odnos broja obolelih i preminulih, reklo bi se da Nemačka dobija ovu bitku. U početku su bile procene da će od smrtonosnog virusa u ovoj zemlji umreti najmanje 12.000 ljudi, međutim, sada se veruje da će ta brojka biti značajno manja.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti