7°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Blic.rs

PAKAO ZBOG KORONE: Mislili su da je najgore prošlo, a onda je za tri nedelje virus "EKSPLODIRAO"

Golden Rose ad

Rumunija je juče bila druga zemlja u Evropi po broju žrtava korona virusa. Čak 23 osobe su preminule, a to je bio treći dan zaredom da je ta brojka veća od 20. Epidemiološka situacija u zemlji proteklih nedelja je alarmantna, o čemu svedoči i nagli skok stope širenja virusa, zbog čega je i vlada privremeno obustavila proces ublažavanja mera.

Rumunija je od početka pandemija bila jedna od najteže pogođenih zemalja u regionu, a posebno se isticala po neslavnoj stopi smrtnost od čak 5,1 odsto, koliko je iznosila na vrhucu epidemije sredinom aprila. Tada je, 11. aprila, zabeležen i najveći dnevni porast broja novoobolelih od čak 521.

Od tada je krivulja krenila silaznom putanjom i činilo se da je najgore prošlo. Zemllja je 15. maja prešla iz vanrednog stanja u vanrednu situaciju, izašla je iz dvomesečnog karantina.

Od 1. juna nastavljeno je sa ublažavanjem mera, dozvoljena su sportska i kulturna dešavanja. Brojke su padale još neko vreme, a onda je sve ponovo eskaliralo.

Tri kobne nedelje

U protekle tru nedelje stopa širenja korona virusa u Rumuniji skočila je sa oko 0,6-0,7 na 1,4. Za samo 24 časa između 1. i 2. jula broj novozaraženih sločio je za 40 odsto i iznosio je 450. Od tada se svakodnevno kreće između 400 i 500.

Na intenzivnoj nezi se nalazi blizu 300 osoba. Ovo je najveći broj pacijenata na intenzivnoj nezi prijavljen od prelaska na vanrednu situaciju. Tokom vanrednog stanja iznosio je nešto više od 300.

Prema rečima doktorke КarmenDorobaš, upravnice bolnice za zarazne bolesti u Jašiju, primetan je i broj pacijenata koji su u teškom ili kritičnom stanju.

- Trend pokazuje da je Rumunija prešla sa blagih slučajeva u teške oblike infekcije - rekala je ona.

Korona je ušla i u mnoge bolnice Temišvaru, pa je saražen i veliki broj doktora i medicinskih sestara.

Nakon što se prošlog meseca pohvalila da ima samo jednog pacijenta sa korona virusom, CFR bolnica u Temišvaru je ove nedelje za samo nekoliko sati primila šest pacijenata, među kojima je bila i medicinska sestra.

OVO MORATE ZNA

BRITANSKI OBAVEŠTAJAC OTKRIO: Virus KORONE napravljen u Vuhanu!

JEZIVO! UPOZORENJE IZ KINE! Stigla BUBONSKA KUGA!

ŠARČEVIĆ: Dobre vesti za maturante i studente!

NOVA PORUKA MRŽNJE NA BIRAČKOM MESTU! Pretnja Srpkinjama i srpskoj deci ISPISANA NA ŠKOLI!(FOTO)

NOVA ODLUKA GRČKE: STOP srpskim turistima!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad