30°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

EKSTREMI KORISTE KORONU Šire mržnju prema manjinama, oštro udaraju od 5G tehnologiji i protiv vakcina

Pandemija korona virusa doprinela je širenju opasnih teorija zavere u Velikoj Britaniji, upozorila je komisija vlade te zemlje zadužena za sprečavanje širenja ekstremizma.

Prema danas objavljenom izveštaju tog tela, tokom pandemije povećana je vidljivost teorija zavere usmerenih protiv vakcinisanja, 5G tehnologije i manjina, a pojačano je širenje ekstremno desničarskih i ekstremno levičarskih ideja, kao i islamskog ekstremizma, navodi evropsko izdanje portala "Politiko".

U izveštaju se ističe da je učestalost zločina iz mržnje prema ljudima poreklom iz istočne i jugoistočne Azije od izbijanja pandemije porasla za 21 odsto, kao i da je zabeležen "zabrinjavajuć porast" zločina iz mržnje i incidenata usmerenih protiv Kineza.

Takođe, ekstremni desničari su podsticali druge ljude da korona virusom namerno inficiraju Jevreje i muslimane, i u punoj meri koristili izolaciju u cilju promovisanja opasnih teorija zavere i dezinformacija, naročito na internetu, stoji u izveštaju.

Kao primer se navodi masovno deljena objava na društvenim mrežama u kojoj su muslimani lažno optuženi za nepoštovanje mera izolacije, a ističe se i da kompanije koje su vlasnici društvenih mreža nisu preduzele ništa povodom 90 odsto neistinitih objava na koje su im ukazali volonteri, navodi "Politiko".

U izveštaju stoji i da je došlo do širenja teorija zavere o tome da 5G tehnologija izaziva simptome korona virusa, kao i da je, samo tokom aprila, širom Velike Britanije u vandalskim napadima oštećeno pedesetak stubova sa primopredajnicima te tehnologije.

Priliku za širenje teorija zavere na društvenim mrežama tokom pandemije vide i islamski ekstremisti, koji, na primer, optužuju vlasti da žele da budućim vakcinama svesno naude muslimanima, kao i da kontrolišu brojnost stanovništva, prenosi "Politiko".

- Kratkoročni i dugoročni efekti pandemije mogli bi stvoriti uslove koji dovode do ekstremizma, a ekstremisti će nastojati da iskoriste društveno-ekonomske posledice COVID-19 kako bi izazvali dalju dugoročnu nestabilnost, strah i podele u Velikoj Britaniji - navodi se u izveštaju.

Komentari korisnika (1)

Dejan

Trovanje preko chemtrails, plus 5G mreza, vakcine..sve je povezano!


Ostavite komentar

Povezane vesti