-3°C

Beograd

SKUPO PLATILE SELFIJE: Hapšenja MANEKENKI zbog slika bez hidžaba

Osam osoba je uhapšeno zbog toga što su na društvenim mrežama, pre svega na Instagramu, objavljivali fotografija koje nisu u skladu sa pravilima islama, uključujući i fotografije na kojima su žene bez hidžaba, saopštio je teheranski Sud za sajber kriminal.

Hapasenja su sprovedena nakon dvogodišnje istrage pod nazivom "Pauk II", a na meti su se našli i fotomodeli zbog postavljanja fotografija sa otkrivenom kosom, što je ženama u javnosti zabranjeno od Islamske revolucije 1979.

Prema izveštaju suda, tokom operacije je identifikovano 170 koji su učestvovali u kreiranju i postavljanju fotografija na Instagram - među kojima je 59 fotografa i šminkera, 58 foto - modela, 53 menadžera i radnika modnih salona, prenosi AFP. "Otkrili smo da oko 20 odsto fotografija na Instagramu iz Irana kače ljudi iz modnih krugova" rekao je predstavnik suda Džavad Babaei prilikom gostovanja u emisiji nacionalne televizije.

Babaei je rekao da je njihova dužnost da se "suprotstave onima koji na organizovan način šire nemorala, neislamsku kulturu i promiskuitet".

Osim Babeia, gost emisije je bila i Elham Arab, bivši foto model, koja izjavila da je zarađivala prosečno 3.330 dolara mesečno.

Njene fotografije su objavljene na Instagramu. Instagram je izuzetno popularan u Iranu. Za razliku od Fejsbuka, Tvitera i Jutjuba - koji su blokirani, Instagram je dostupan svim Irancima.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/badiathmohamed1

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar