29°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Alo.rs

BIĆE TEŠKO, ALI NIŠTA NIJE NEMOGUĆE: Otkrivene teme razgovora Beograda i Prištine u Beloj kući!

Biće teško, ali ništa nije nemoguće.

Srpska strana na sastanak u Vašingtonu 4. septembra odlazi spremna za konstruktivan razgovor, i biće otvorena za razgovor o ekonomiji, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

- Namera domaćina da fokus stavi na ekonomiju koincidira sa našim stavom da je u čitavom regionu u cilju zajedničkog razvoja potreba slobodan protok ljudi, kapitala, robe i usluga, uklanjanje barijera i bolje ekonomsko povezivanje - rekao je on.

On je rekao je da je Priština spremna da gazi i sopstvene zakone i da međunarodna zajednica mora da u ime svojih vrednosti kaže poslednju reč oko ugrožavanja srpskih svetinja na KiM.

- Kao odgovoran narod mi ćemo preduzeti mere kako bismo zaštitili svoju baštinu i za predsednika Aleksandra Vučića to je prioritet - rekao je on.

Dodao je da KFOR ne bi trošio snage na obezbeđenje svetih mesta da ne postoje kredibilne procene o njihovoj ugroženosti.

OVO MORATE ZNATI

HOROR VIKEND U SRBIJI! Tri slučaja PEDOFILIJE: Devojčice (12) doživele pakao sa OČUHOM, MAJKOM I POZNANIKOM

DANAS SLAVIMO VELIKOG SVECA: Žene, čim se probudite PRVO uradite ovo da bi vas sreća pratila

TRAMP DAO ODOBRENJE: U SAD lečenje Kovida 19 KRVNOM PLAZMOM

VREMENSKA PROGNOZA ZA 24. AVGUST: Promenljivo i toplo!

- Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji nikada neće biti bilo šta drugo osim srpske. To uopšte nije tema za diskusiju - rekao je on i dodao da neodgovorni pojedinci iz Prištine uzimaju za taoce naše crkve i manastire kako bi iznudili nešto od Beograda.

Ðurić je ocenio da je međunarodna zajednica u prošlosti pokazala neograničen kapacitet za gledanje kroz prste Prištini.

- Položaj naše crkve i bezbednost našeg kulturnog i duhovnog nasleđa na KiM je verujem i za Brisel sa one strane dopustivog, jer, ako ništa drugo, reč je o evropskom hrišćanskom nasleđu i svetskoj kulturnoj baštini - rekao je on

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da su orahovački vinogradi "kosovska Toskana" Ðurić je rekao da je Metohija bila i ostaće srpska.

- Vino iz Orahovačkog vinogorja služilo se na dvorovima Nemanjića. Car Dušan je prema predanju dao da se izgradi vinovod od Velike Hoče do Prizrena. Srbi u tom kraju i danas ljubavlju prema zemlji svojih predaka i slaveći Svetog Trifuna, proizvode najkvalitetnija vina”, rekao je on i dodao da neke vinarije tamo funkcionišu uz podršku Kancelarije za KiM - izjavio je on.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar