21°C

Beograd

Photo: twitter

Izvor: blic

PRED OPOZIVOM! Demokrate kuju planove da uklone Trampa sa vlasti

Iako mandat američkog predsednika Donalda Trampa ističe za 10 dana, pozivi za njegovo uklanjanje sa vlasti nakon nasilnog upada njegovih pristalica u Kongres rastu iz sata u sat.

Predsedavajuća Predstavičkog doma Kongresa Nensi Pelosi izjavila je u petak da su demokrate spremne da krenu sa procesom opoziva u ponedeljak, ukoliko Tramp do tada ne podnese ostavku ili se potpredsednik Majk Pens ne pozove na 25. amandman, čime bi se omogućilo uklanjanje aktuelnog predsednika sa funkcije pre završteka mandata.

Pelosi je od potpredsednika u petak zatražila da se izjasni da li će se pozvati na 25. amandman i da će, ukoliko on ne počne proces uklanjanja Trampa iz Bele kuće, pokrenuti impičment.

Pelosi je rekla i da je sa predsednikom zajedničkih šefova osoblja razgovarala o preventivnim merama u cilju sprečavanja Trampa da podstakne neprijateljstva ili da naredi nuklearni napad.

- Predsednik čija moć slabi ne može biti opasniji - istakla je ona.

Nacrt za opoziv

U nacrtu zahteva za opoziv Trampa koji su sastavili demokratski članovi Predstavničkog doma nakon upada demonstranata u Kapitol, republikanski predsednik se optužuje da je počinio teške zločine i prekršaje podstičući pobunu. U nacrtu se navodi ida je Tramp namerno davao izjave koje su podsticale nerede u Kapitolu.

Ukoliko Pelosi odobri ovaj nacrt u ponedeljak, glasanje o opozivu Trampa moglo bi da bude pokrenuto već početkom ili sredinom sledeće nedelje. S obzirom na to da je do kraja Trampovog mandata ostalo još svega 10 dana, nije bilo jasno da li ima dovoljno vremena da se završi kompletna procedura oko opoziva.

Senat bi trebalo da primi optužnicu, a zatim da održi suđenje i izjasni se o njenim tačkama. Za sada je malo verovatno da bi republikanci u Senatu glasali da se Tramp proglasi krivim i smeni pred kraj mandata, za što je potrebna dvotrećinska većina, mada je vrlo malo republikanaca osudilo plan demokrata.

Stručnjaci za impičment smatraju da se to teoretski može dogoditi vrlo brzo, u roku od nekoliko dana, jer oba doma imaju priličnu slobodu da odrede pravila postupka. Ipak, prema postojećim pravilima, koja se mogu promeniti, postupak bi bilo teško završiti za manje od nedelju dana.

Ako bi Tramp bio opozvan u Predstavničkom domu, a zatim i osuđen u Senatu, mogao bi da bude sprečen da se ponovo kandiduje za predsednika ili da obavlja bilo koji zvanični položaj. Takođe bi bio jedini predsednik protiv kojeg je pokrenut proces opoziva sva puta.

Postupak za njegov opoziv bio je pokrenut i u decembru 2019. godine, zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ometanje Kongresa. Senat, kojim je tada rukovodila republikanska većina, Trampa je u februaru 2020. oslobodio po obe optužbe.

Kako izgleda postupak opoziva?

Inpičment se često pogrešno tumači kao smena predsednika. Taj pojam se zapravo odnosi na pravo Predstavničkog doma, donjeg doma Kongresa, da optuži predsednika za "teško krivično delo ili prekršaj", slično podizanju optužnice u kaznenom postupku.

Ako većina od 435 zastupnika odobri optužbe, postupak se seli u Senat, gornji dom Kongresa koji sprovodi suđenje. Prema ustavu, potrebne su dve trećine senatora da se predsednik osudi i smeni. Ipak, prosta većina je dovoljna da se donese odluka da predsednik ne sme više da se kandiduje u budućnosti.

Pravni stručnjaci tumače kako to znači da demokrate, koji će kasnije u januaru preuzeti kontrolu nad Senatom, na ovaj način imaju realne šanse da zabrane Trampu da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, što je on sam sugerisao da će uraditi.

Međutim, taj plan ima jedan problem, a to je da Senat o tome glasa tek nakon glasanja o osudi i smeni predsednika. Pol Kampos, profesor prava na Univerzitetu u Koloradu, smatra da Senat u konkretnom slučaju može da glasa samo o budućoj diskvalifikaciji. Taj scenario postaje još verovatniji ukoliko se suđenje protegne iza 20. januara kada prestaje njegov mandat.

Kakve su šanse da Tramp bude uklonjen sa vlasti?

Desetine demokrata izrazile su podršku impičmentu, ali to nikako nije većina u Predstavničkom domu. Takođe, iako je je moguće da bu tanka većina glasala za opoziv u Predstavničkom domu, kao što se to dogodilo u decembru 2019. godine, vrlo su male šanse da bi za smenu glasale potrebne dve trećine Senatora. Republikanski senatori za sada nisu izrazili želju za pokretanje procesa impičmenta.

SVE O SPORTU

CRVENO-BELI TREĆI U EVROLIGI: Lovernj MVP kola, Micić na drugom mestu

MAGIČAN FA KUP: Runi ispao od šestoligaša, Everton se muči, otpao i Veljko Paunović

IBRAHIMOVIĆ SE VRAĆA NA TEREN: Zlatan u ekipi Milana za utakmicu sa Torinom

Što se tiče pozivanja na 25. amandman, ovo takođe izgleda sve manje verovatno. Iako postoje izveštaji da se o tome razgovaralo na najvišem nivou, dva člana vlade koja se protive postupcima Trampa podnela su ostavke, a oni koji su preostali verovatno se neće udružiti kako bi pokrenuli proces za njegovo uklanjanje.

25. amandman

U pismu potpredsedniku Majku Pensu, pojedini političari ga pozivaju da preduzme korake za smenjivanje Trampa, rekavši da je on podstakao pobunu i "pokušao da podrije demokratiju". Rasprava se usredsredila na 25. amandman američkog Ustava, prema kome je smena predsednika sa vlasti dozvoljena, privremeno ili trajno.

Ovaj amandman mogućava potpredsedniku da postane vršilac dužnosti predsednika kad predsednik nije sposoban da obavlja dužnosti, na primer, zbog neke fizičke ili mentalne bolesti. Deo amandmana o kom se govori je odeljak četiri, koji omogućava potpredsedniku i većini kabineta da proglase Trampa nesposobnim da obavlja dužnosti.

Oni bi morali da potpišu pismo predsednicima Predstavničkog doma i Senata u kom se predsednik proglašava nepodobnim za upravljanje zemljom ili nesposobnim za "sprovođenje moći i obavljanje dužnosti u sklopu svog položaja". U tom slučaju bi Pens automatski preuzeo predsedničku dužnost.

Predsednik dobija priliku za pisani odgovor i ukoliko uspe da ospori taj zaključak, onda je na Kongresu da donese konačnu odluku. Svako glasanje u Senatu i Predstavničkom domu koje naređuje smenu predsednika zahteva dvotrećinsku većinu. Međutim, sve dok se to pitanje ne reši, potpredsednik služi kao predsednik.

Ovaj amandman je ratifikovan 1967. godine, četiri godine posle ubistva Džona Kenedija, a njegova namena bila je da reši pitanje predsednikove sukcesije ukoliko preddsednik bude onemogućen da obavlja dužnost. I iz tog razloga, veliki broj predsednika upotrebio je taj amandman - konkretno njegov odeljak broj tri - koji im omogućava da privremeno predaju vlast potpredsednicima. Međutim, nijedan aktuelni predsednik nikad nije bio trajno uklonjen sa položaja uz pomoć 25. amandmana.

57% Amerikanaca smatra da Trampa treba smeniti

Rezultati ankete agencije Rojters pokazuju da 57 odsto Amerikanaca smatra da predsednika Trumpa treba odmah smeniti.

Anketa je takođe je pokazala da sedam od 10 birača koji su glasali za republikanskog predsednika osuđuje ponašanje ekstremnih Trampovih pristalica koji su provalili u Kongres gde je raspravljano o potvrdi pobede demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izorima.

Gotovo 70 odsto učesnika ankete reklo je da se ne slaže sa Trampovim ponašanjem uoči nemira u sredu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar