6°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

POLITIČKA KRIZA U ITALIJI Nakon ostavke Kontea, danas počinju konsultacije o novoj vladi

Italijanski predsednik Serđo Matarela počinje danas konsultacije s političkim liderima o prevazilaženju političke krize, pošto je juče premijer Đuzepe Konte podneo ostavku.

Kako se dodaje u saopštenju iz kancelarije predsednika, od Kontea je zatraženo da ostane da na toj funkciji u tehničkom svojstvu, dok se pregovori ne završe, javio je Rojters.

Konte je prošle nedelje izgubio apsolutnu većinu u gornjem domu paralementa, Senatu, pošto su poslanici iz koalicione stranke Italija Viva, na čelu s bivšim premijerom Mateom Rencijem, redom podneli ostavke nezadovoljni vladinim rešavanjem korona krize i ekonomske recesije.

PROČITAJTE OBAVEZNO

VUČIĆ: Imamo veliki problem sa vakcinama!

ZAPADNI BALKAN jedan od šest Bajdenovih prioriteta

JEDAN OD NAJBOGATIJIH LJUDI AMERIKE: Mi smo na ivici građanskog rata!

ZA ULAZAK U EU NIJE DOVOLJNO PRIZNANJE! Srbija mora da da dodatne garancije Prištini!

RAZNET AMERIČKI KONVOJ U IRAKU! Teroristi izvraćaju udarac! (GALERIJA)

Konteovi napori da u redove koalicije privuče centrističke i nezavisne senatore, kako bi se popunila praznina koju je ostavio Renci, nisu imali uspeha, pa premijeru nije preostalo ništa drugo nego da podnese ostavku i zvanično otvori krizu vlade koja će mu dati više vremena da dođe do dogovora.

Ukoliko Matarela bude smatrao da bi Konte mogao da dobije potrebnu podršku za sastavljanje nove vlade, on će mu dati nekoliko dana da pokuša da sastavi novi kabinet.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Međutim, ako ne uspe, Matarela će morati da izađe sa alternativnim kandidatom koga smatra sposobnim da napravi koaliciju koja će funkciopnisati. U slučaju da sve opcije padnu u vodu, moraće da raspiše vanredne izbore, dve godine pre roka.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar