Izvor: Tanjug
27.01.2021 u 12:10
0

ESKALACIJA HAOSA SA VAKCINAMA U EU: AstraZeneka se povukla iz pregovora sa Briselom

Jedan zvaničnik Evropske unije je rekao da se kompanija AstraZeneka povukla sa sastanka zakazanog za sredu oko zaliha vakcine protiv kovid-19.

Prošle nedelje AstraZeneka je rekla EU da zaostaje za svojim ciljevima za snabdevanje vakcinama zbog problema u proizvodnom procesu.

Sa sličnim problemima koji nastaju sa proizvodnjom vakcine Fajzer Bajontek, EU je rekla da će od sada kompanije koje proizvode vakcine u bloku morati da „daju rano obaveštenje kad god žele da izvezu vakcine u treće zemlje“.

Otkazivanje je usledilo nakon eksplozivnog intervjua sa izvršnim direktorom AstraZeneke Paskalom Sorioom u utorak uveče, u kojem je insistirao da kompanija nije imala ugovornu obavezu, već da je ugovor sa EU zasnovan na klauzuli o najboljim namerama i da ne obavezuje kompaniju na određeni datum isporuke.

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA: Danas slavimo Svetog Savu!

DAČIĆ NA HAPPY TV: Fajon je svojim izjavama sebe diskreditovala

JEZIVA NESREĆA: Automobil se zapalio u toku vožnje, vatrogasci i policija su na terenu (VIDEO)

SELAKOVIĆ ZA HAPPY: Danas je VELIKI DAN za SRBIJU, konačno dobijamo potpuno originalan spomenik!

Umesto na sastanak, kompanija će odgovoriti pismenim putem na zahtev komesarke za zdravstvo Stele Kirijakides za više informacija, rekao je zvaničnik Komisije.

AstraZeneka nije odmah potvrdila ovaj plan.

Kako je prethodno rečeno, Evropska unija traži od AstraZeneke da objavi ugovor koji je potpisala sa evropskim blokom o isporuci vakcina protiv kovid-19 nakon što je izvršni direktor Sorio otkrio poverljive klauzule, izjavio je danas neimenovani zvaničnik EU.

Intervju direktora je usledio nakon najave kompanije o smanjenju snabdevanja EU vakcinama u prvom kvartalu.

Zvaničnik EU rekao je da je klauzula o najboljim namerama standardna u ugovorima sa proizvođačima proizvoda koji su u razvoju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter