25°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Održan sastanak sa AstraZenekom, iz EU poručuju: "Konstruktivan razgovor, ali vakcine treba da se dostave"

Visoki službenici Evropske unije u sredu su bili ljuti na ponašanje AstraZeneke koja ne samo da nije dala jasne odgovore na pitanja o najavljenim kašnjenjima u isporuci vakcina već je, prema izvorima iz EU, u javnost iznela tajne podatke i neistinite interpretacije iz Ugovora.

Tokom jučerašnjeg dana je objavljena vest da je AstraZeneka otkazala učestvovanje na sastanku sa predstavnicima EU u Briselu. Tu vest su najpre potvrdili i iz Evropske komisije. Kasnije se AstraZeneka ipak predomislila i na sastanku je učestvovao generalni direktor te farmaceutske kompanije Paskal Sorio.

Iako nije bilo konkretnih rezultata, čini se da je na razgovorima u sredu uveče ipak došlo do smirivanja strasti, ako je suditi po objavi na Tviteru evropske poverenice za zdravlje Stele Kirijakides.

- Konstruktivan ton u našoj razmeni stavova s CEO-om AstraZeneke Paskalom Soriom, na našem odboru za vakcine o dostavi nakon odobrenja cepiva. EU ostaje čvrsta. Vakcine treba da se dostave, ugovor se treba poštovati - napisala je Kirijakides.

U kasnijem tvitu je ipak izrazila žaljenje zbog "kontinuiranog nedostatka jasnoće" oko plana dostave vakcina rezervisanih za prvi kvartal ove godine. Pomirljivim tonom je ipak najavila da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rešenje koje će garantovati dostavu vakcina za EU građane.

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVEČANO OTKRIVANJE SPOMENIKA STEFANU NEMANJI! Vučić: Nemanja i Sveti Sava su naše sidro i naš krst!

SLUČAJ BAČENE BEBE U OBRENOVCU: Majka i ćerka ostaju u pritvoru

EVROKUP: Loš period se nastavlja, Partizan PORAŽEN

EU: Odbijam logiku, ko prvi dođe prvi dobije

EU je prethodno zatražila od AstraZeneke da joj isporuči više doza svoje Covid-19 vakcine iz fabrika u Velikoj Britaniji, javio je BBC.

Evropski blok je veoma nezadovoljan nakon što ga je Astrazeneka obavestila da može da mu isporuči samo manji deo od dogovorenog kontigenta u prvom kvartalu, tačnije samo 25 odsto u trenutku kada dobije odobrenje Brisela za distribuciju što se očekuje u petak, prenosi "Gardijan".

Britansko-švedska kompanija AstraZeneka navodi da je razlog za smanjene isporuke zastoj u njenim proizvodnim pogonima u Evropi. Međutim, EU insistira da AstraZeneka nadoknadi tu razliku isporukama iz njenih fabrika u Velikoj Britaniji.

EU je investirala u istraživanja i proizvodnju AstraZeneke 336 miliona evra za 400 miliona doza vakcine. Od toga je 100 miliona trebalo da stigne do kraja marta.

Evropska komesarka za zdravlje je naglasila da AstraZeneka ima odgovornost da ispuni obaveze prema ugovoru te je pozvala kompaniju da objavi ugovor.

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVEČANO OTKRIVANJE SPOMENIKA STEFANU NEMANJI! Vučić: Nemanja i Sveti Sava su naše sidro i naš krst!

SLUČAJ BAČENE BEBE U OBRENOVCU: Majka i ćerka ostaju u pritvoru

EVROKUP: Loš period se nastavlja, Partizan PORAŽEN

- Odbacujemo logiku - ko prvi dođe prvi dobije. To može funkcionisati kod lokalnih mesara, ali ne po sporazumima i ne prema našim avansnim ugovorima o kupovini - izjavila je Kirijakides na vanrednoj konferenciji za medije.

Svi ugovori o kupovini vacina koje je Evropska Komisija skoplila sa kompanijama imaju pečat "poverljivosti" stoga EK ne može da objavi sadržaj potpisanih dokumenta.

"Ne uzimamo vakcine od EU da bi ih drugde bolje prodali"

AstraZeneka sigurno ne uzima vakcine od Evropljana da bi ih negde drugde bolje prodala, izjavio je izvršni direktor te kompanije Paskal Sorio.

- To ne bi imalo smisla - rekao je Sorio italijanskom listu "Republika".

On je dodao da Evropa ima pet odsto svetske populacije i da će dobiti 17 odsto proizvedenih vakcina AstraZeneke u februaru.

Po njegovim rečima, ugovor sa Evropskom Unijom temelji na klauzuli da kompanija mora da da sve od sebe u cilju ispunjavanja ugovora, ali nema obavezu na precizno određene vremenske rokove za isporuku vakcina.

Međutim, EU odbacuje tu logiku

- Tumačenje da kompanija nije obavezna da dostavi vakcine jer smo potpisali ugovor u kome se obavezuje samo na maksimalne napore - nije tačna niti je prihvatljiva. Potpisali smo predugovor o nabavci proizvoda koji tada nije postojao a koji još nije odobren. Potpisali smo ugovor da bismo omogućili kompaniji da izgradi proizvodne kapacitete da bi mogla da proizvede određenu količinu vakcina - istakla je Kirijakides.

Ona je dodala da je EU unapred platila kako bi osigurala da AstraZeneka preuzme obavezu da proizvede određenu količinu vakcina i pre odobrenja za upotrebu na Starom kontinentu.

Sorio je pak istakao da proizvodnja kasni dva meseca u odnosu na prvobitni plan, prebacujući delimično odgovornost na EU zbog "kasnijeg potpisivanja ugovora".

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar