9°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: telegraf.rs

Sledeća pandemija biće još smrtonosnija od korone? Američki dr tvrdi: "Nemamo vremena za gubljenje"

Dr Tom Friden, koji je bio na čelnom mestu te agencije u periodu od 2007. do 2017. godine, piše da "strašna pandemija influence nije jedini scenario koji bi mogao da bude gori od COVID-19".

On je istakao da postoje brojni potencijalni organizmi za širenje bolesti koje bi opet mogle da bace svet na kolena.

- Mislite o na stotine hiljada slučajeva Lajmske bolesti svake godine samo u SAD. U drugim delovima sveta, neki krpelji šire infekcije nalik eboli, a ako bi se ona proširila u Americi, ujedi krplja bi mogli da dovedu do bolesti koja bi mogla da bude smrtonosna kao taj virus- naveo je Friden.

- Ili, mislite o bakteriji koja je jako otporna i može da se širi brzo. Ili ako laboratorija razvije soj virusa ili bakteriju koji ne mogu da se leče niti vakcinom niti lekom, te budu pušteni u svet bilo slučajno ili namerno. Svet nije bio spreman za COVID-19... Da li će biti spreman za sledeću, neizbežnu pandemiju? - pita se on.

PROČITAJTE JOŠ

"BILA JE PRIJATNA I VREDNA" Oglasio se direktor bolnice kod Niša, progovorio o smrti medicinske sestre

DUBAI U ČAST SRBIJE: Burdž Kalifa sija u bojama srpske zastave! (FOTO)

DETALJI TRAGEDIJE U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI U GORNJOJ TOPONICI: Pacijenti lupanjem dozvali pomoć

HOROR KOD STADIONA: Sa pištoljem u ruci prišao i napao novinare koji su radili prenos uživo

Ovaj stručnjak ističe je neophodno da se dese neke stvari pre nego što dođe do sledeće pandemije. Jedna od njih je da svaka zemlja bude u mogućnosti da otkrije novo širenje infekcije u roku od sedam dana, kao i da se izvede reforma Svetske zdravstvene organizacije kako bi efikasno mogla da sprovodi svoje dužnosti.

On je takođe istakao da je jako važno da bogate zemlje i filantropi budu voljni da učestvuju u svemu. Dr Friden ističe da “nemamo vremena za gubljenje”.

- Moramo da reagujemo sada. Godina 2021. je “sad ili nikad” momenat kako bismo unapredili otpornost na globalnom nivou u susret budućih pandemija. Ne možemo da znamo kada će doći od ovih pretnji, ali one su neizbežne. Ne smemo da gubimo vreme i moramo da počnemo sa pripremama - ističe Friden.

- Odluke koje se tiču javnog zdravlja su neizbežno političke... Ove godine, kada je više nego jasno da moramo da se spremimo, moramo da sprovedemo značajna ulaganja kako bismo zaštitili svetsko zdravlje. U suprotnom, mi i naša deca ćemo se suočiti sa groznim posledicama - dodao je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar