16°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

FBI SPREČIO TERORISTIČKI NAPAD: Bombaš nameravao da raznese internet bazu!

Američke vlasti uhapsile su osobu koja je navodno planirala bombaški napad na informacioni centar kompanije Amazon, verujući da će time "ubiti" oko 70 odsto interneta.

BBC navodi da je Set Aron Pendli (28), koji je uhapšen nakon što je od tajnog agenta FBI primio eksplozivnu napravu i optužen za pokušaj uništavanja zgrade eksplozivom, bio pod istragom nakon što je američkim vlastima skrenuta pažnja na njegove objave na društvenim mrežama.

FBI je naveo u krivičnoj prijavi da je glavni cilj Pendlija bio da oštetiti Amazonovu mrežu internet servera (AWS), u 24 zgrade u kojima je verovao da se administrira 70 odsto interneta, uključujući usluge koje koriste CIA i FBI, što bi, po njemu, nanelo šteti vladajućoj "oligarhiji" u SAD, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ

PEGLOM PEKLI BAKI KOŽU ZBOG NOVCA! Rasvetljeno razbojništvo kod Aleksinca

NOVI BEOGRAD BEZ VODE: U ovim ulicama biće obavljeni radovi

PROBLEMI U SUECKOM KANALU: "Ever Given" JOŠ UVEK ne može da otplovi zbog OVOGA

Istražitelji su utvrdili da je on iz Teksasa došao u Vašington da bi bio učesnik nereda na Kapitolu 6. januara i da je prijateljima rekao da je sa sobom tada poneo pušku, ali da je ostavio u svom automobilu, da bi dva dana nakon tog događaja jedan "zabrinuti građanin" prijavio je Pendijeve objave na društvenim mrežama, gde se oglašavao pod imenom Dionisa, grčkog boga vina.

Prema sudskim dokumentima objave Dionisa koje su izazvale zabrinutost na mrežama govorile su o njegovoj želji da sprovede mali eksperiment, za koji je naveo da bi bio opasan i da bi prouzrokovao puno toplote, a na pitanje drugog korisnika kakav bi mu bio rezultat, odgovorio je da bi "smrt" bila krajni ishod.

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

SNIMLJENE JEZIVE SCENE, TELA SVUDA...SRBIJA NE ZABORAVLJA NATO ŽRTVE! (VIDEO)

Srbija PRVA U EVROPI po broju revakcinisanih građana!

Ovi proizvodi TOPE masne naslage i UBRZAVAJU metabolizam

BBC navodi da je FBI uspeo da otkrije Dionisovu adresu e-pošte i poveže je sa njegovim Fejsbuk nalogom i stvarnim identitetom, a zatim su tajni agenti stupili sa njim u komunikaciju i on im je detaljno objasnio svoje planove za bombaški napad na objekte AWS.

Tokom februara Pendli je sa tajnim agentima podelio detaljne planove, uključujući vrstu eksploziva koji je tražio za napad na tri Amazonove zgrade, da bi zatim stupio u konatakt sa dobavljačem eksploziva, drugim agentom FBI, koji mu je 8. aprila navodno predao eksploziv C4 koji je tražio i kada je i uhapšen.

Ako bude proglašen krivim Pendli, koji se pred sudom pojavio u petak i od tada se nalazi u pritovoru, rizikuje kaznu do 20 godina zatvora, prenosi BBC. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar