26°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

PUTIN ZAVRŠIO OBRAĆANJE FEDERALNOJ SKUPŠTINI: Rusija će BRANITI svoje interese! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se Federalnoj skupštini - poslanicima Državne Dume i Saveta Federacije. Kako se očekuje, predsednik će govoriti o unutrašnjoj politici - socijalnoj sferi i infrastrukturi i spoljnoj politici - sankcijama, odnosima sa Zapadom

U FOKUSU

DAČIĆ U DOBRO JUTRO SRBIJO NAJAVIO: U ponedeljak konsultacije, međustranački dijalog u junu

MEDICINSKI DEO KRIZNOG ŠTABA: Nismo dobili poziv za današnju sednicu

PROLEĆNO VREME PRED NAMA: Temperatura do 20 stepeni

Tačno u podne po ruskom vremenu (11 sati po srednjoevropskom) predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se Federalnoj skupštini – poslanicima Državne dume i senatorima Saveta Federacije. Kako se očekuje, ovo će biti jedno od najvažnijih obraćanja ruskog lidera do sada.

12:23 Kraj obraćanja uz himnu Rusije

12:22 Potreban je novi sistem bezbednosti

Zemlje nuklearne petorke snose posebnu odgovornosti, primetio je Putin i pozvao da se organizuje sastanak stalnih članica SB UN.

12:18 Rusija jača svoje vojne kapacitete

Rusija obnavlja vojnu tehniku, uključujući nuklearno oružje. Avangard i Peresvet su već u naoružanju, uskoro će stići Sarmat, podsetio je Putin. Vojska će dobiti i rakete Kinžal, Kalibar, Cirkon, a nastavlja se rad na Burevesniku i Posejdonu, precizirao je Putin.

12:13 Prešli granice!

Putin: Možemo misliti šta god o Janukoviču i Maduri, Lukašenku, ali državni udari i politička ubistva su previše – prešli su sve granice

12:10 Rusija će braniti svoje interese

Putina: Rusija ima svoje interese koje će braniti u okviru međunarodnog prava

Ako se neko bude podizao visokomerni i egoistični ton prema Rusiji, ona će imati čime da odgovori

12:08 Putin poziva na otvaranje Rusije za turiste.

12:06 Putin o izgradnji magistrale

Iz Fonda nacionalnog blagostanja biće izdvojena sredstva za ključne magistrale. Biće forsirana izgradnja puta od Moskve do Kazanja. On će biti produžen do Jekaterinburga a projekat će biti završen za tri godine, rekao je Putin.

11:59 Svi moraju da rade

- Hajde, da radimo ritmično i precizno. Ne želim sa ove tribine da iznosim oštre ili grube reči, ali sve treba blagovremeno raditi. Ne koristite samo slike, pomozite kolegama - rekao je Putin.

11:56 Država se razvija, napreduje, ali samo kada se razvijaju i regioni, rekao je Putin. On je obećao pomoć regionima za razvojne projekte. Ali, mora se smanjiti dužničko breme koje ih pritiska. Za infrastrukturne projekte, ruski lider je obećao 500 milijardi rubalja.

11:54 Ruski lider je zahvalio svim patriotskim snagama koje su osigurale stabilnost u eri pandemije. To je uvek važno, posebno uzimajući u obzir izbore za Državnu dumu.

11:49 Ruski lider je pozvao da se ukinu sva nepotrebna ograničenja valutne kontrole za izvoznike

11:47 Putin: Država će stimulisati privatne investicije za otvaranje novih radnih mesta.

Putin je zatražio da se predlože dodatne mere za pomoć malom i srednjem biznisu.

11:44 Putin o energetici - Kao drugi cilj Putin je naveo kompleksni pristup razvoju energetike, a kao treći brigu za pitanja klime i smanjenje štetnih gasova koji, kako je rekao, treba da budu na nižem nivou nego u EU. Ta tri cilja treba da postanu snažan stimulans za modernizaciju čitave zemlje, smatra Putin.

11:42 Rusija mora da bude spremna da za 4 dana napravi test u slučaju pojave nove opasne infekcije

Govoreći o najvažnijim naučnim projektima, Putin je rekao da je neophodan moćan sanitarni štit. Rusija treba da ima zaokružen ciklus proizvodnje vakcina i lekova, kao i da bude u stanju da u roku od četiri dana razradi test sisteme za nove opasne bolesti.

1:40 Rusija će usmeriti u naučne svrhe više od trilion rubalja.

11:39 Ruski predsednik je izneo i niz mera podrške obrazovnom sistemu

Veoma je važno da omladini kao orijentir služe pobede predaka, rekao je Putin. Najavio je da će na univerzitetima biti otvoreno još 45.000 budžetskih mesta i najavio da će bar 100 visokoškolskih institucija dobiti grantove za otvaranje studentskih tehnoparkova.

PROČITAJTE JOŠ

MINISTAR RUŽIĆ ZA HAPPY TV: Školski program će se izvoditi po OVOM sistemu, uprave mogu poslati ZAHTEV

UHAPŠEN SLOBODAN KAŠĆELAN! Vođa kavačkog klana

DNEVNI HOROSKOP: Nekima dolazi ljubav, a neki treba da povuku ručnu

11:34 Porodice sa decom, školskog uzrasta, dobiće po 10.000 rubalja za svako dete, naložio je Putin.

11:27 Putin: Vlada mora da se bori za rast plata i protiv siromaštva

Prema rečima Putina, pandemija je nanela udar blagostanju ljudi i to je izazove za sve zemlje sveta. Najvažnije je obezbediti rast realnih prihoda građana Rusije i ostvariti napredak u borbi protiv siromaštva, kaže ruski predsednik. Naložio je vladi da pripremi sistem podrške porodica sa decom.

Teme obraćanja, tradicionalno, Kremlj ne najavljuje. Ipak, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da će biti "postkovidno" – posvećeno izlasku iz krize i merama podrške. Tu su glavne dve oblasti: socijalna sfera i infrastrukturni projekti.

Tradicionalno, Putin će prokomentarisati i međunarodnu politiku: eskalaciju napetosti u odnosima sa SAD, situaciju u Donbasu, proterivanje ruskih diplomata i nove sankcije.

Putin poziva narod da se vakciniše 

Očuvanje naroda Rusije je naš najviši prioritet. Strategija je da se postigne stabilan rast broja stanovništva, rekao je ruski predsednik i istakao značaj vakcinacije kako bi se razvio kolektivni imunitet. Rešenje tog zadatka zavisi samo od nas.

Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko očekuje da ruski lider formuliše novi sistem koordinata i današnji govor je nazvala "obraćanjem novog doba"– najvažnijim političkim i društvenim događajem u ovoj godini.

Događaj se održava u centralnoj izložbenoj sali "Manjež". Kako je saopšteno, akreditovano je oko 450 predstavnika medija. Svi senatori, poslanici, novinari morali su tri puta da urade PCR test kako bi mogli danas da budu tu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar