30°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Novosti

DALEKO JE UKRAJINA OD NATO! Američka delegacija posetila Kijev pa im poručila: Imate vi veće probleme, ostavite sada to članstvo

Bez obzira na to što su im do sada često govorili da su "vrata vojne alijanse otvorena" za sve one koji žele da uđu u nju, američka diplomatska vrhuška kao da se umorila od pitanja ukrajinskih političara kada će ih primiti u NATO.

VAŽNO

SPREMITE SE! Počelo je popuštanje mera u Grčkoj, za letovanje u omiljenoj destinaciji važe OVA pravila!

BROJ VAKCINISANIH U SRBIJI NE PRESTAJE DA RASTE! Drugu dozu je primilo više od 1,6 miliona građana

KORONA PRESEK U SRBIJI: Preminulo 20 ljudi!

RAZNEO SE BOMBAŠ SAMOUBICA: 10 mrtvih u detonaciji ispred škole za devojčice

TEŽAK ŽREB ZA RIMSKI MASTERS! Novak može na Cicipasa u četvrtfinalu

Za vreme posete Kijevu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i njegove zamenice za politička pitanja Viktorije Nuland u razgovoru sa ukrajinskim parlamentarcima ponovo je postavljano pitanje o ulasku u NATO. Usledio je neprijatni odgovor od žene koja im je svojevremeno delila sendviče na Majdanu kada su svrgavali predsednika Viktora Janukoviča.

Viktorija Nuland je otvoreno kazala domaćinima u Kijevu da prestanu tako često da govore o svojoj težnji za ulazak u NATO.

- Ostavite sada taj ulazak u NATO, već se bavite reformama u svojoj zemlji, jer vam to članstvo ništa neće dati - kazala je Viktorija Nuland.

Rukovodstva Ukrajine i Gruzije su na samitu NATO u Bukureštu, koji je održan od 2. do 4. aprila 2008, želele da uđu u taj vojni blok. Ali se tada tome suprotstavila Nemačka.

Dok je bio predsednik Petar Porošenko je vrlo često molio zapadne političare da njegovu zemlju prime u taj vojni blok, a eto sada je to nastavio i njegov naslednik Vladimir Zelenski. Oni zaboravljaju da članice NATO ne primaju u taj savez zemlje koje imaju teritorijalne probleme, jer ne žele da ulaze u rat. Dosadašnja praksa govori da se NATO odlučuje za kolektivne ratne operacije samo kad imaju "laku žrtvu", dakle neku mnogo slabiju zemlju.

PROČITAJTE JOŠ

EKSKLUZIVNO U "IZA BRAVE" Boris Knežević! Posle nereda završio u zatvoru (večeras 21.50 časova) Happy TV

REDOVNI PREGLEDI SPAŠAVAJU ŽIVOTE! Obeležen svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika

SVI SU U ŠOKU: Selektor Srbije ostaje bez posla?

U slučaju Ukrajine ulazak NATO članica u sukob sa Rusijom mogao bi da izazove treći svetski rat. Nije nikakva tajna da bi rukovodstvo u Moskvi u slučaju da bude doveden teritorijalni integritet Rusije u pitanje, moglo da upotrebi atomsko oružje, a to bi onda značilo svetsku katastrofu.

Predsednik Zelenski je minulih dana javno kazao da želi ozbiljnu reakciju NATO-a i jasan signal o evropskoj i evroatlantskoj perspektivi. U četvrtak mu je na to odgovor dala Viktorija Nuland koja je jasno poručila - "prestanite da stalno ponavljate isto pitanje".

Pre nkoliko dana je predsednik Poljske Andžej Duda obećao Zelenskom da će postaviti pitanje o pravljenju "karte puta za ulazak Ukrajine u NATO". A drugi saveznik Ukrajine, rukovodstvo Litvanije, prognozira da će Ukrajina biti primljena u NATO i EU najranije za 15 godina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar