10°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /France 24

Izvor: Tanjug

MAKRON: Neophodno je učiniti policiju transparentnijom

Golden Rose ad

 Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je danas mere koje bi trebalo da učine policiju transparentnijom u pogledu počinjenih grešaka, što podrazumeva objavljivanje izeštaja o internih istragama i formiranje parlamentarnog nadzornog tela.

PROČITAJTE JOŠ: UHAPŠEN zbog izvoza opreme za iranski nuklearni i raketni program

Makronov govor u policijskoj školi u Rubeu, na severu Francuske, usledio je nakon višemesečnih nacionalnih konsultacija o neophodnim promenama u policiji, nakon optužbi za nasilje i rasizam.

"Kada postoje prekršaji, oni moraju dovesti do sankcija. Kada postoje problemi, moraju dobiti odgovor'''', rekao je Makron.

Francuski predsednik je rekao da nema razloga za strah zbog veće transparentnosti policije, kao i da će sada biti objavljeni izveštaji međunarodnih istraga o navodima o zloupotrebama i nedoličnom ponašanju policije.

VAŽNO: MUTAKI: Talibanska vlada NEĆE DOZVOLITI militantima da koriste Avganistan za napade na druge

Osim toga, novo telo sastavljeno od poslanika iz Narodne skupštine i Senata biće zaduženo za procenu policijskih radnji, rekao je Makron.

U svom govoru, francuski predsednik je takođe nastojao da odgovori na zahteve policijskih sindikata za delovanje u oblastima uključujući poboljšanje obuke službenika, smanjenje papirologije i povećanje njihovog prisustva na terenu.

On je poručio da će se budžet Ministarstva unutrašnjih poslova sledeće godine poboljšati za 1,5 milijardi evra.

PROČITAJTE JOŠ: Evropska komisija preko obveznica prikupila devet milijardi evra za oporavak od krize

Nacionalne konsultacije o policiji bile su podstaknute objavljivanjem video snimka krajem prošle godine, na kojem se vidi kako je policajac pretukao muzičkog producenta Majkla Zeklera, koristeći pendrek i suzavac bez očiglednog razloga.

U to vreme, Makron je rekao da se oseća "posramljeno" i "šokirano" zbog tog događaja, iako je negirao da su rasizam ili nasilje sistemski na snazi.

Tada je otvorena sudska istraga o policijskim radnjama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad