4°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /DW News

Izvor: Tanjug

ORBAN: Papa me je ohrabrio da branim tradicionalnu porodicu

Golden Rose ad

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da ga je njegov nedavni sastanak sa papa Franjom ohrabrio da nastavi da brani tradicionalnu porodicu, iako njih dvojica imaju nesuglasice oko imigracije.

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, se predstavlja kao spasilac mađarske kulture od muslimanske migracije. 

PROČITAJTE JOŠ:  BOLSONARO: Govoriću na Generalnoj skupštini UN iako nisam vakcinisan

Iako mu je ovaj stav doneo popularnost, Orban se suočava sa kritikama grupa za zaštitu prava i LGBTQI+ aktivista.

-Sastanak sa Franjom me je jako ohrabrio. Sveti Otac je jasno stavio do znanja da je borba koju vodimo radi zaštite porodica najvažnija borba s obzirom na budućnost Evrope- rekao je Orban u intervjuu za državni radio.

Mađarka je prošle godine izmenila svoju ustavnu definiciju porodice kako bi efikasno zabranila usvajanje dece istopolnim parovima.

Orban je citirao papu koji mu je tokom njihovog 40-minutnog sastanka rekao da ne bi trebalo da postoji rasprava ili prepirka oko tradicionalne porodične jedinice.

PROČITAJTE JOŠ:  Si Đinping se iznervirao: Strani faktor nema tu šta da traži!

-Rekao je, porodicu čine otac, majka, i deca. tačka. Štaviše, rekao je, samo napred, uradi to, i mićemo to uraditi- dodao je Orban.

I papa i Orban su rekli da se o imigraciji nije razgovaralo na sastanku.

Papa je često osuđivao ono što vidi kao oživljavanje nacionalističkih i populističkih pokreta i kritikovao je zemlje koje pokušavaju da reše migracijsku krizu jednostranim ili izolacionističkim akcijama.

Portparol Vatikana Mateo Bruni nazvao je sastanak pape sa Orbanom srdačnim, a Franja je rekao novinarima da se razgovaralo o natalitetu, zakonima koji podstiču natalitet i životnoj sredini.

PROČITAJTE JOŠ:  Skandal u austrijskom parlamentu

-Skidam kapu- rekao je Franja o nastojanjima Mađarske da očisti reke i odbrani životnu sredinu, dodajući da namerava punu posetu 2022. ili 2023. godine.

Papa je rekao da Crkva ne može sankcionisati homoseksualne brakove, ali bi vlade trebale homoseksualnim parovima dati zakonska prava u oblastima kao što su zdravstvena zaštita, penzije i nasleđivanje.

Mađarska je u junu usvojila zakon kojim se zabranjuje "isticanje i promocija homoseksualnosti" među mlađima od 18 godina, uprkos kritikama grupa za zaštitu prava i EU.

Premijer Orban smatra da ovaj zakon štiti decu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Preporučeno iz iste kategorije

KINA OŠTRO OSUDILA: Prolazak ratnih brodova SAD i Kine kroz Tajvanski moreuz!

TRAGEDIJA U ALABAMI: Dečaka ubio zalutali metak dok se igrao u sobi!

SLOVAČKA: Opozicija na protestima traži prevremene izbore!

UN: Počinje izrada nacrta novog zakona za Siriju!

KAŠMIR: Ubijena dva civila, teže povređen jedan radnik u napadu ekstremista!

PREMINULI RUSI U ALBANSKOM HOTELU: Ambasada Rusije u Tirani potvrdila smrt

Golden Rose ad