0°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

VELIKA NEPRAVDA! Dok velike zemlje gomilaju vakcine, siromašne ih dobijaju na kašičicu!

Golden Rose ad

 Lideri zemalja u razvoju upozorili su na Generalnoj skupštini UN da gomilanje vakcina protiv kovida-19 u bogatim zemljama omogućuje razvoj novih varijanti korona virusa, kao i da zaraza ponovno uzima maha.

Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a generalni sekretar UN je nejednaku distribuciju vakcina protiv kovida-19 nazvao "bestidnom". 

-Bogate zemlje gomilaju vakcine, dok ih siromašne zemlje dobijaju na kašičicu- kazao je filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

PROČITAJTE JOŠ:  GENERALNA SKUPŠTINA UN: Brazilska delegacija u karantinu zbog kovida!

-Sada već govore i o dodatnoj vakcinaciji, dok zemlje u razvoju dele doze po pola kako bi pregrmele situaciju. Ovo je šokantno i mora se nazvati pravim imenom - sebičnošću koja niti je opravdana niti moralna- poručio je Duterte.

Oko 35 posto ljudi u svetu koji su primili najmanje jednu dozu vakcine dolazi iz zemalja s visokim prihodima, a od toga je 28 odsto iz Evrope i Severne Amerike.

U međuvremenu, stopa vakcinisanosti u nekim zemljama, poput Haitija ili DR Konga, manja je od jedan odsto.

PROČITAJTE JOŠ:  HOROR: Učenik ubijen, dva ranjena u pucnjavi na stanici!

Afrika je teško pogođena tzv. nacionalizmom vakcina, s oko 900 miliona Afrikanaca koji tek treba da prime vakcinu da bi taj kontinent dosegao vakcinisanost od 70 procenata.

SAD su danas obećale dodatnih 500 miliona doza vakcina za druge zemlje, a Kina dve milijarde doza vakcina za ostatak sveta do kraja godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad