1°C

Beograd

Photo: Printskrin Youtube/ Bojan TV

Izvor: Tanjug

REZULTATI IZBORA NA ISLANDU: Vladajuća stranka na putu da osvoji većinu

Koalicija  levice i desnice na Islandu na dobrom je putu da zadrži većinu nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora, ali levo orijentisani ekološki pokret premijerke Katrin Jakobsdotir gubi podršku u odnosu na svoja dva saveznika iz desnog političkog spektra.

Na osnovu oko trećine glasova prebrojanih do jutros, savez je osvojio 38 od 63 mesta u parlamentu, iako nije sigurno da će tri stranke nastaviti da vladaju zajedno.

PROČITAJTE JOŠNemci danas glasaju za novi saziv Bundestaga i za budućeg kancelara

Veliki pobednik, može biti umereno desničarska Stranka napretka koja je na putu da od pokreta Levo-Zeleni, premijerke Jakobsdotir, preuzme poziciju drugorangirane islandske stranke, iza najbolje kotirane konzervativne Stranke Nezavisno bivšeg premijera Bjarnija Benediktsona.

Prema projekcijama, stranka Nezavisno mogla bi da osvoji 24,3 posto glasova, pokret Levo-Zeleni 14,7 posto glasova i devet mesta u parlamentu, dva manje nego pre četiri godine.

Ovu evropsku zemlju, sa oko 370.000 stanovnika, koja nije članica EU, poslednje četiri godine vodi premijerka Katrin Jakobsdotir koja uživa popularnost među Islanđanima, ali njen pokret Levo-Zeleni izgubio je deo podrške nakon prošlih parlamentarnih izbora 2017. godine kada je formirana neuobičajena koalicija s konzervativnom strankom Nezavisnost i liberalnom Strankom napretka.

PROČITAJTE JOŠNEMAČKA: Dvojica aktivista koja se bore protiv klimatskih promena prekinuli su štrajk glađu ispred Bundestaga!

Nakon godina političkih skandala i nepoverenja u političare posle finanisijske krize 2008. godine, Island je od 2017. godine stabilna država pod vladajućom koalicijom levice i desnice, preneo je ranije Rojters.

Trenutna koalicija na čelu sa pokretom Levo-Zelenih premijerke Katrin Jakobsdotir osvojila je mandat obećanjem da će osigurati stabilnost i nakon 2017. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad