0°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/RT

Izvor: Sputnjik

RUSIJA SE OGLASILA PO PITANJU KOSOVA! EU i NATO da ubede Prištinu da povuče specijalne snage!

Golden Rose ad

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i EU da ubede Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa severa Kosova.

- Još jednom ističemo: snage NATO za Kosovo i Misija EU imaju nephodan mandat da spreče bezakonje, pa stoga imaju svu odgovornost za zaštitu civila, obezbeđivanje mira i bezbednosti. Potrebno je izvršiti energičan pritisak na administraciju u Prištini kako bi je primorali da povuče svoje snage bezbednosti sa severa Kosova i spreči da se situcija pretvori u otvoreni sukob - istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

PROČITAJTE JOŠ:  DAČIĆ: U Nemačkoj bez većih promena u spoljnoj politici

U saopštenju se ističe da je Moskva zabrinuta zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

- Sa uznemirenjem konstatujemo da je došlo do eskalacije napetosti na Kosovu koja je isprovocirana neodgovornom postupcima vlasti kosovskih Albanca. Počev od 20. septembra Priština praktično onemogućava saobraćaj između naselja na Kosovu naseljenih pretežno srpskim stanovništvom i centralne Srbije. Koncentrišu se policijske snage, dovode se specijalne snage, oklopna vozila i teško naoružanje. Civili su izloženi nasilju, ima i povređenih. Nekoliko ljudi je hospitalizovano, navela je Zaharova u saopštenju.

Očigledno je da se događaji se razvijaju po scenariju od lošeg ka još gorem, istakla je ona.

Zajednica srpskih opština, zamišljena kao način da se na realan način garantuje poštovanje prava i interesa kosovskih Srba, ostaje „mrtvo slovo na papiru“ zbog sabotaže Prištine koja se usredsredila na to da na teritoriji pokrajine uspostavi potpunu kontrolu uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske „države“.

PROČITAJTE JOŠ:  Moguće povlačenje ROSU sa severa Kosova!

- To, konkretno, znači još jedan talas progona Srba iz pokrajine - navodi portparolka ruskog Ministarstva.

Pri tome, dodala je, postupci prištinskih stratega ne nailaze na odgovarajući ocenu i odgovor ni iz Brisela, koji je ovlašćen da pomogne u potrazi rešenja između Beograda i Prištine putem pregovora, ni iz Vašingtona prema čijim se stavovima upravljaju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad