0°C

Beograd

Photo: Printscreen/pixabay

Izvor: tanjug

PROTEST RUDARA I ZAPOSLENIH U TERMOELEKTRANAMA U SOFIJI: Upućen je apel Vladi da podrži njihovu industriju!

Sa protesta oko 1.000 rudara i radnika zaposlenih u najvećoj bugarskoj termoelektrani na ugalj, koji su danas demonstrirali u Sofiji s namerom da zaštite svoja radna mesta, upućen je apel vladi Bugarske da podrži njihovu industriju.

Demonstranti su tražili da im vlada pruži garancije da se neće žuriti sa zatvaranjem rudnika i elektrana u kompleksu lignita Marica Istok u južnoj Bugarskoj, uprkos nastojanjima Evropske unije da do 2050. godine obustavi korišćenje fosilnih goriva u evropskoj privredi, prenose mediji.

PROČITAJTE JOŠŠOLC : Nemačka dobija novu vladu do Božića

- Trebalo bi da imamo zelenu, čistu energiju, ali prvo je potrebno vreme za ulaganja. To će verovatno doživeti naši unuci, ali sada to nije moguće jer bi stotine porodica izgubile posao, a svi bismo bili primorani da plaćamo ogromne račune za struju- izjavila je jedna radnica zaposlena u kompaniji za izradu rudarske opreme.

Ukoliko želi da koristi sredstva EU za oporavak od posledica pandemije i ispuni klimatske ciljeve bloka, Bugarska mora da odredi datum kada će početi proces postupne obustave proizvodnje električne energije iz uglja.

Privremena vlada je saopštila je da će svoj plan za dobijanje pomoći iz fonda EU predstaviti u Briselu za dva dana i najavila da će braniti svoj stav da se postrojenja na ugalj zatvoraju u periodu od 2038. do 2040. godine što je uglavnom u skladu sa zahtevima rudara.

PROČITAJTE JOŠFRANCUSKA: Produžava se vanredno stanje do 31.jula 2022?!

Ekološka organizacija Grinpis zatražila je da svi veliki zagađivači budu zatvoreni do 2030. godine i pozvala Bugarsku da se usmeri na obnovljivu energiju, ali i da obezbedi nova radna mesta u regionima u kojima se iskopava ugalj.

Demonstranti iz Sofije poručili su da bi preuranjeno zatvaranje termoelektrana, koje proizvode oko 40 odsto električne energije u Bugarskoj, dovelo do nestašice i poskupljenja struje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad