3°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Ruptly

Izvor: Novosti

ZAHAROVA O "RUSKOJ PRETNJI": Čovečanstvo ne ulazi u eru multipolarnog sveta, kako je rekao Karter, nego odavno živi u njemu

Golden Rose ad

Izjava  načelnika štaba odbrane Velike Britanije Nikolasa Kartera, koji je rekao da Rusija sa stanovišta Londona predstavlja „ozbiljnu pretnju“, liči na citate iz razgovora sa psihologom, prokomentarisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Izjave o 'ozbiljnoj pretnji' i ' hroničnom izazovu' više liče na citate iz razgovora sa psihologom, samo javno iznete - napisala je Zaharova na Telegramu.

Prema njenim rečima, čovečanstvo ne ulazi u eru multipolarnog sveta, kako je rekao Karter, nego odavno živi u njemu.

PROČITAJTE JOŠ: TERORISTIČKI NAPAD U SIRIJI: Poginulo 14 vojnika u autobusu

- Multipolarni svet ne znači konkurenciju njegovog Kraljevstva sa autoritarnim rivalima. Kao prvo, polovi su centri preplitanja interesa zemalja koje ne traže jedna u drugoj suparnike protiv nekoga, nego partnere za nešto konstruktivno. Kao drugo, ideologija NATO-a i svih drugih trojnih odbrambenih saveza, prvobitno usmerenih na razdor u regionalnom okruženju, nisu znak multipolarnosti, nego simptom 'geopolitičkog bipolarnog poremećaja' 20. veka koji Zapad pokušava da primeni u ovom veku, 21. I kao treće, istorijski je teško pronaći autoritarnijeg igrača od Velike Britanije- zaključila je Zaharova.

Ranije je načelnik štaba odbrane Velike Britanije general Nikolas Karter izjavio tokom govora u Centru za novu američku bezbednost da je Rusija „ozbiljna pretnja“ za zemlju, a Kina hronični sistemski izazov.

PROČITAJTE JOŠ: SEVERNA KOREJA: Testirana nova balistička raketa koja je lansirana za podmornice!

- U Velikoj Britaniji je u martu objavljena nova odbrambena strategija u kojoj je Rusija identifikovana kao velika pretnja. „Rusija je najveća pretnja... Velika Britanija će aktivno reagovati i braniti se od čitavog spektra pretnji koje dolaze iz Rusije- navodi se u odgovarajućem izveštaju.

PROČITAJTE JOŠ: TURSKA OPTUŽILA EU ZA DVOSTRUKE STANDARDE: Zadržava svoje strateško opredeljenje za punopravno članstvo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je početkom marta da je stepen odnosa između Moskve i Londona na tački zamrzavanja. Ministar je podsetio da je proteklih godina britanska vlada zadržala oštar antiruski kurs, praćen stalnim povećanjem sankcionog pritiska.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad