4°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Gledaj Ovo

Izvor: tanjug

MISTERIJA EGIPATSKE MUMIJE: Ovo su najnovija IZNENAĐUJUĆA saznanja!

 Analizom mumije koja je pronađena u grobnici plemića Kuvija, pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja 1.000 godine pre nego što se do sada pretpostavljalo.

 Prema novim dokazima zbog kojih će morati da se ispravljaju datumi u istorijskim knjigama, drevni Egipćani izvodili su sofisticirane mumifikacije pokojnika 1.000 godina ranije nego što se mislilo.

PROČITAJTE JOŠ: OSMORO LJUDI PALO ZBOG UBISTVA DVOJICE TINEJDŽERA!

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Kuvi, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo, i da je, u stvari, jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

Ova mumija, kako se navodi, potiče iz perioda Starog kraljevstva i to zapravo dokazuje da su tehnike mumifikacije pre nekih 4.000 godina bile veoma napredne.

-Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva revidiraju- istakla je profesorka i šef Katedre za egiptologiju na američkom univerzitetu u Kairu Salima Ikram za Observer.

Ona je dodala da će ovo "potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju veštine mumificiranja. Korišćeni materijali, njihovo poreklo i trgovački putevi povezani sa njima dramatično će uticati na naše razumevanje starog Egipta".

PROČITAJTE JOŠ: ITALIJANU DRAŽI ZATVOR NEGO ŽENA! Moli da ga zatvore, ne može da podnese brak!

Naučnici su do sada, kako navodi profesorka, mislili da je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan, te da se zasnivao se na principu isušivanja, koji nije uvek bio naročito uspešan.

Takođe, upotreba smola je bilo mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva.

Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije koje su pronađene hiljadu godina kasnije“, napominje profesorka Ikram.

Otkriće ove mumije u raskošnoj grobnici u nekropoli u Sakari snimljeno je u dokumentarnoj seriji "Izgubljena blaga Egipta", koja se prikazuje na kanalu Nacionalna geografija. 

Istraga o njenom datiranju i analizi biće prikazana u novoj sezoni iste serije.

PROČITAJTE JOŠ: Zapalio se teretni brod prepun opasnih materija u blizini obale kanadske provincije Britanska Kolumbija!

Hijeroglifi na grobu otkrili su da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živeo pre više od četiri hiljade godina.

Producent serije Tom Kuk navodi da se na osnovu grnčarije koja je pronađena u grobnici znalo da potiče iz perioda Starog kraljevstva, ali profesorka Ikram nije verovala da je mumija iz tog perioda jer je bila previše dobro očuvana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad