3°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: tanjug

PAPIN PUT U KANADU: Pokušaj pomirenja crkve sa starosedeocima

Golden Rose ad

Papa Franja pristao je da poseti Kanadu kako bi pomogao u naporima za pomirenje crkve sa starosedelačkim grupama, potvrdio je Vatikan u sredu. 

Putovanje dolazi nakon uznemirujućih otkrića ovog proleća o deci autohtonih naroda koja su umrla dok su pohađala škole za čije osnivanje i rad je bila odgovorna Katolička crkva.

PROČITAJTE JOŠ: KORONA NA NOVOM ZELANDU: Postepeno se ublažava strogi karantin za putnike

Datum ove posete još nije objavljen, a papa još nije uputio zvanično izvinjenje za ulogu Crkve u ovim događajima, uprkos ponovljenim pozivima Kanađana.

Vatikan je u kratkom saopštenju naveo da je Kanadska konferencija katoličkih biskupa pozvala papu na apostolsko putovanje u Kanadu između ostalog i „u kontekstu dugogodišnjeg pastoralnog procesa pomirenja sa autohtonim narodima“.

-Njegova svetost je izrazio spremnost da poseti zemlju u terminu koji će biti blagovremeno određen -navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: URAJINSKA VOJSKA ZAUZELA SELO: Provokacija Kijeva da bi započeo rat protiv Rusa

Papa je ranije pozvao domorodačku delegaciju iz Kanade u Vatikan, a tri organizacije - Prve nacije, Metis i Inuiti, sastaće se sa njim između 17. i 20. decembra.

U saopštenju u sredu, kardinal iz Toronta Tomas Kolins rekao je da se nada da će taj sastanak omogućiti papi da "direktno čuje od onih koji su patili".

U Kanadi je u toku intenzivirana podrška pomirenju, popravljanju odnosa između starosedelačkog, neautohtonog naroda i vlade.

Ona dolazi nakon što je tokom proleća i leta u zapadnoj Kanadi otkriveno više od 1.100 neobeleženih grobnica, za koje se veruje da većina pripada bivšim učenicima internatskih škola za domorodačku decu, od kojih su neka i uzrasta od tri godine.

PROČITAJTE JOŠ:PUTIN: Gasprom sprovodi sporazume o gasu sa evropskim državama

Od kraja 19. veka do 1970-ih više od 150 000 starosedelačke dece moralo je da ide u hrišćanske škole u sklopu programa asimilacije u kanadsko društvo.

Prema izveštaju Federacije suverenih autohtonih naroda, oni su tamo trpeli zlostavljanje i zanemarivanje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad