29°C

Beograd

Photo: Printscreen/pixabay

Izvor: Novosti

NOVI SOJ KORONA VIRUSA POJAVIO SE U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI: Velika Britanija uvela nova ograničenja zbog toga!

Novi soj korona virusa, koji se pojavio u Južnoafričkoj Republici i zbog kojeg je Vellika Britanija uvela ograničenja putovanja, izaziva "ogromnu zabrinutost na međunarodnom nivou", izjavio je danas britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid.

Džavid je, obraćajući se donjem domu britanskog parlamenta, rekao da je iskustvo pokazalo da "moramo brzo i što je pre moguće da reagujemo".

Britanski ministar upozorio je da je moguće da se novi soj virusa lakše prenosi i da su vakcine manje efikasne protiv njega, kao i da bi mogao da oslabi lečenje antitelima, poznato pod imenom "Ronaprev", koje se daje najugroženijim pacijentima.

On je zabrinut da bi novi soj mogao da predstavlja "značajan rizik po javno zdravlje", jer ima "neuobičajeno visok broj mutacija".

Za sada nijedan slučaj novog soja nije otkriven u Velikoj Britaniji.

Džavid je rekao da je "veoma moguće" da se soj B.1.1.529 već proširio iz Južnoafričke Republike i Bocvane na druge države.

U međuvremenu je u Belgiji potvrđen prvi slučaj novog soja korona virusa, otkrivenog u Južnoj Africi, što je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, saopštile su ranije danas belgijske zdravstvene vlasti.

Južnoafricki institut za zarazne bolesti NICD objavio je u cetvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrdena i u Bocvani i Hongkongu.

Prema prvim ocenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prethodnih.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da još proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i da li je treba uvrstiti na listu novih varijanti korona virusa koje izazivaju zabrinutost.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar