26°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/BackStageProd

Izvor: Informer

ŠPANIJA NE PRIZNAJE LAŽNU DRŽAVU KOSOVO: Poziva se na rešenje spora u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Španska vlada je ponovo potvrdila svoju odluku da ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, navodeći da zadržava, kako se kaže, "konstruktivan pristup" po tom pitanju, koji podrazumeva podršku pronalaženju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi španska agencija Evropa pres.

Agencija tvrdi da je to navedeno u skupštinskom odgovoru poslanici Marioni Ilamoli, koja je postavila pitanje o težnjama Prištine da se pridruži EU, a u koji je imala uvid.

Vlada Španije je podsetila na svoj stav o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, jer je kako se navodi, reč o jednostranom aktu.

U Vladi, međutim, navode da smatraju da je vreme da se učini konačni napor da pitanje KiM bude rešeno "u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sporazumom koji poštuje međunarodno pravo".

Katalonska poslanica Ilamola je postavila pitanje vladi i o samitu održanom u Sloveniji EU i Zapadnog Balkana u oktobru, kojem je prisustvovao i premijer Španije Pedro Sančez.

Ona je pitala da li Vlada smatra da se imidž Španije narušava nametanjem veta na simbole tzv. Kosova, podsećajući da je, kako bi bilo olakšano učešće Sančeza i lidera drugih zemalja EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, odlučeno da se na tom skupu ne koriste simboli.

Vlada Španije je navela i da se aktivno zalaže za politiku proširenja EU i veruje u potrebu da se da novi podsticaj pristupanju Zapadnog Balkana Uniji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar