6°C

Beograd

Photo: Pixabay.com

Izvor: tanjug

Rusija: NATO ne doprinosi regionalnoj bezbednosti

 Iluzija je da prisustvo NATO u regionima širom sveta povećava njihovu bezbednost, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusko ministarstvo je, u komentaru publikacije NATO koja se bavi odnosom između saveza i Rusije, poručilo da Alijansa samo širi regionalne konfrontacije i nameće svoju viziju svetskog poretka.

U NATO dokumentu "Mitovi u odnosima Rusije i Alijanse" navodi se da „Prisustvo NATO pomaže u jačanju regionalne bezbednosti”, a rusko ministarstvo pobija ovu konstataciju, nazivajući je iluzijom, prenosi TAS S.

U ruskom saopštenju se kao argumentacija za to navode posledice NATO bombardovanja bivše Jugoslavije i kolapsa državnosti u Libiji i kao poslednji primer, situacija u Avganistanu.

"Dvadesetogodišnje prisustvo kontingenata NATO u Avganistanu i njihovo potonje ishitreno bekstvo nisu postigli nijedan od postavljenih ciljeva, a situacija u ovoj zemlji se samo pogoršala", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Prema mišljenju ruske strane, NATO ciljano „testira čvrstinu“ Rusije slanjem vojnih brodova i aviona u zone u neposrednoj blizini njenih granica, primoravajući Moskvu da reaguje.

„Pritom, naše mere reagovanja su adekvatne, srazmerne i uzdržane" naglašava se u saopštenju.

Kaže se još i da Alijansa danas ponovo nastoji da izađe van granica svoje tradicionalne zone odgovornosti i da nametne svoju viziju svetskog poretka drugim regionima, kao i da NATO uvek nudi svojim partnerima „da budu prijatelji protiv nekoga“.

Kako primer za to rusko ministarstvo navodi da novi talas geografskog širenja sfere interesa NATO u azijsko-pacifičkom regionu ima otvoreno konfrontacijski karakter.

“Alijansa nastoji da ovaj deo sveta pretvori iz prostora saradnje u zonu aktivne geopolitičke konkurencije“, saopštilo je ministarstvo.

Prema Ministarstvu, NATO proglašava i sajber prostor i svemir svojim „domenom operacija“ i podriva međunarodne napore ka stvaranju pravno obavezujućih mehanizama za sprečavanje upotrebe ovih sfera u vojne svrhe.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar