24°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

Tel Aviv postao najskuplji grad za život na svetu

Tel Aviv je postao najskuplji grad na svetu za život, zbog ubrzanog rasta inflacije koji je podigao cene širokog spektra robe i usluga širom sveta u vreme pandemije korona virusa.

Glavni grad Izraela popeo se na toj listi za pet mesta u poslednjih 12 meseci i preuzeo neslavnu titulu od Pariza, Hongkonga i Ciriha koji su prošle godine bili na čelu sistemu rangiranja istraživačke grupe Economist Intelligence Unit (EIU).

Pariz ove godine deli drugo mesto sa Singapurom, a u prvih pet su i Cirih i Hongkong, prenose strani mediji. 

Na šestom mestu je Njujork, a slede Ženeva, Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka.

Najjeftiniji grad na svetu je Damask, a slede prestonica Libije Tripoli i Uzbekistana, Taškent.

Napredovanje Tel Aviva na listi najskupljih gradova delimično je posledica jake nacionalne valute, šekela u odnosu na dolar, kao i povećanja cena transporta i namirnica.

Taj grad je zauzeo je gornju trećinu tabele u svih 10 glavnih kategorija potrošnje EIU. Podaci o cenama 50.000 vrsta robe i usluga u 173 grada, prikupljeni u avgustu i septembru, pokazuju da su u proseku cene porasle za 3,5 odsto u lokalnoj valuti, što je najbrža stopa inflacije u poslednjih pet godina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar