27°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: BLIC

TRAGOVI OMIKRON SOJA PRONAĐENI U KANALIZACIJI? Novi mutant korone pre Afrike bio prisutan u Evropi?!

Zdravstvene vlasti u španskoj regiji Katalonija saopštile su danas da su otkrile potencijalne tragove soja virusa korona omikron u uzorcima otpadnih voda krajem novembra.

Ako se potvrdi, to bi značilo da je varijanta bila prisutna u Kataloniji pre ili u isto vreme kada je prvi put prijavljena u južnoj Africi pre sedam dana.

Naučnici strahuju da bi ova varijanta sa velikim brojem mutacija mogla da se odupre vakcinama i produži pandemiju koja traje skoro dve godine.

Španija je otkrila dva slučaja ove varijante i očekuje da će potvrditi još dva do kraja nedelje, ali svi su kod ljudi koji su posetili zemlje u kojima je omikron potvrđen.

"U ovom trenutku ono što imamo su znakovi. U nekim oblastima Katalonije postoje neki uzorci sa specifičnim mutacijama povezanim sa ovom varijantom", rekla je regionalni šef javnog zdravlja Karmen Kabezas na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da bi mogli biti kompatibilni i sa alfa varijantom.

Pi-si-ar testovi genetskog sekvenciranja će utvrditi da li je omikron, čije je prisustvo u južnoj Africi objavljeno 25. novembra, već u to vreme kružio Katalonijom.

Holandski zdravstveni zvaničnici rekli su juče da je ova varijanta otkrivena u Holandiji 19. novembra, pre nego što su iz Južnoafričke Republike stigla dva aviona sa virusom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar