24°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen, dw

Izvor: tanjug

Šolc - prirodni naslednik Merkelove?

Olaf Šolc, koji je danas u Bundestagu izabran za novog kancelara, svojim prizemnim stavom se pozicionirao kao prirodan naslednik Angele Merkel i kao "siguran par ruku" koji će voditi Nemačku kroz izazove, u rasponu od klimatske krize, do suočavanja sa Rusijom i Kinom.

Šolc će predvoditi trojnu vladajuću koaliciju na saveznom nivou, zajedno sa Zelenima koji podržavaju potrošnju i fiskalno-konzervativnijim libertarijanskom Slobodarskom strankom (FDP).

On je, prema oceni agencije, iskusan pregovarač i političar veteran koji je, kao generalni sekretar Socijaldemokratske partije od 2002. do 2004. godine, branio kontroverzne reforme tržista rada i rezove u oblasti socijalne zaštite pod bivšim kancelarom Gerhardom Šrederom.

Kao ministar rada, od 2007. do 2009. godine, u prvoj koalicionoj vladi Merkelove, Šolc se zalagao za šemu skraćenog radnog vremena, koja je pomogla da se očuvaju radna mesta više miliona radnika nakon izlaska iz globalne finansijske krize.

Nakon što je od 2011. do 2018. godine bio gradonačelnik severnog lučkog grada Hamburga, Šolc se vratio u Berlin kao ministar finansija u vladi kancelarke Merkel, ukinuvši tada cilj o potrebi uravnoteženja budžeta i omogućivši rekordno novo zaduživanje kako bi zaštitio kompanije i zaposlene od uticaja pandemije korona virusa.

Na evropskom nivou, blisko je sarađivao sa Francuskom i ubedio Merkelovu da podrži Evropski fond za oporavak vredan 800 milijardi evra, u nastojanju da pomogne zemljama članicama koje su najteže pogođene pandemijom.

Istovremeno, nemačka medijska kuća "Dojče vele" (DW) piše da je reč o čoveku koji ima dosta iskustva na vodećim političkim funkcijama, ali da mu nedostaje harizma, kao i da je taj "opori i trezveni pragmatičar često bio potcenjivan".

Kako navodi DW, Šolc je mesecima bio javno ismevan zbog načina na koji je vodio predizbornu kampanju, a gotovo suludo je delovalo kada je on, kako tvrdi DW, neumorno ponavljao da je uveren u pobedu i tvrdio da će biti budući kancelar.

"Ali stoičko istrajavanje u toj kampanji, koju je vodio ne obazirući se na podsmehe, verovatno je ključ uspeha budućeg nemačkog kancelara", navodi se u analizi.

Šolc je preko poraza prelazio bez kukanja i uvek bi nastavljao dalje, što su, prema oceni DW, načela kojih se Olaf Šolc drži.

Rođen je u Osnabriku 1958. godine, a već nekoliko godina sa suprugom Britom Ernst, ministarkom obrazovanja u Brandenburgu, živi u Potsdamu kod Berlina.

Šolc je, kako navodi DW, veoma samouveren, a u političkoj karijeri dugoj nekoliko decenija doživeo je više potresa, ali nijedan nije uspeo da ga poljulja.

Dodaje se da je tiho i uporno gradio svoju karijeru, kao i da nije čovek koji pokazuje emocije, niti je ekstrovertan.

Pred njime su, kako navodi DW, međutim veliki izazovi, u vidu pandemije, novih zaduživanja, kao i mnoštvo izazova na brojnim političkim poljima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar