15°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: tanjug

MMF: Stopa siromaštva u Albaniji jedna od najviših na Zapadnom Balkanu

Stopa siromaštva u Albaniji je porasla u pandemijskoj 2020. godini, pri čemu se jedna trećina stanovnika, ili 32,6 odsto, našlo u kategoriji siromašnih u odnosu na 31,8 procenata godinu dana ranije, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U izveštaju, objavljenom na veb sajtu MMF-a o nalazima članova misije te finansijske institucije tokom nedavnih razgovora sa zvaničnicima u Tirani o ekonomskom napretku zemlje, procenjuje se da će u ovoj godini stopa siromaštva u Albaniji blago opasti na 30,8 posto.

- Stopa siromaštva u Albaniji je jedna od najviših na Zapadnom Balkanu, dok je njena pokrivenost socijalnom zaštitom među najnižima, navodi se u izveštaju MMF-a, prema čijem pregledu je Srbija imala najnižu stopu siromaštva u regionu od 17,4 posto u 2020, gotovo nepromenjenu u odnosu na 2019. godinu pre pandemije (17,3%).

U tabelarnom prikazu MMF-a stopa sromaštva u ekonomijama ZB, procenjuje se da će ova stopa u Srbiji opasti na 17,1 posto u ovoj godini.

MMF izračunava indeks siromaštva na osnovu kriterijuma Svetske banke, po kojima se siromašnima smatraju ljudi koji žive sa manje od 5,5 dolara dnevno, mereno standardom pariteta kupovne moći (PPP).

Drugu najvišu stopu siromaštva u regionu beleži Kosovo*, mada daleko nižu od Albanije. Prema tabeli MMF-a, u toj ekonomiji je prošle godine stopa siromaštva porasla na 23,4 posto sa 20,9 procenata u 2019. godini.

U Severnoj Makedoniji se broj siromašnih popeo lani na 18 odsto ukupne populacije, sa nivoa od 16,9 posto godinu ranije, dok je u Crnoj Gori stopa skočila sa 14,5 procenata na 20 posto.

Bosna i Hercegovina je izuzeta iz pregleda zbog nedostatka uporedivih podataka, naveo je MMF.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar