23°C

Beograd

Photo: freepik

Izvor: tanjug

FDA ODOBRILA: U SAD treću dozu vakcine će primati i DECA!

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je danas odobrila buster dozu vakcine protiv kovid-19 kompanija Fajzer i Biontek za uzrast 16 i 17 godina, nakon što su zdrvstveni zvaničnici pozvali stanovništvo da primi dodatnu vakcinu zbog zabrinutosti u vezi sa novim Omikron sojem virusa.

Odobrenje za hitnu upotrebu, koje je danas izdala FDA omogućava populaciji u ovom uzrastu da dobije treću vakcinu najmanje šest meseci nakon primljene druge vakcine, prenosi Rojters.

Kako se navodi, oko 4,7 miliona 16- i 17-godišnjaka u SAD je potpuno vakcinisano, a više od 2,5 miliona njih je primilo drugu dozu pre šest meseci, a svi punoletni građani SAD imaju pravo na buster doze tri odobrene vakcine.

Neki američki naučnici su izrazili zabrinutost u vezi sa dodatnim vakcinacijama za ovu starosnu grupu zbog povećanog rizika od retkih slučajeva miokarditisa kod mladih, koji su povezani sa mRNK vakcinama kao što je ona Fajzera i Bionteka.

Odobrenje FDA dolazi dan nakon što su ove kompanije objavile podatke koji sugerišu da bi treće doze njihove vakcine mogle biti ključne za zaštitu od infekcije novim omikron sojem korona virusa.

Broj novih infekcija u SAD popeo se sa proseka od skoro 95.000 dnevno, koliko je bilo 22. novembra, na oko 119.000 dnevno ove nedelje, a hospitalizacije su porasle za 25 odsto u odnosu na pre mesec dana, preneo je AP.

Povećanja su skoro u potpunosti posledica delta soja, pošto je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) do sada identifikovao manje od 100 slučajeva omikrona u SAD, ali se očekuje da će porasti u narednim nedeljama i mesecima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar