0°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Swiss001

Izvor: Tanjug

RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE: Misija završena! Avioni sa ruskim mirovnjacima poleteli iz Kazahstana

Avioni sa ruskim mirovnjacima iz sastava snaga Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) poleteli su iz Kazahstana, nakon što je misija u toj zemlji uspešno završena, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jedinice ruskih mirovnjaka utovarile su opremu u avione Il-76 i An-124 i poletele iz Almatija. 

U operaciji učestvuje 15 aviona Il-76 i tri aviona An-124, koji će transportovati ljudstvo i opremu na aerodrome u Ivanovskoj i Moskovskoj oblasti.

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev zatražio je 5. januara pomoć ODKB-a, pošto su protesti zbog poskupljenja goriva prerasli u nerede i sukobe sa snagama bezbednosti.

Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje snage u Kazahstan u cilju normalizacije situacije u zemlji.

U operaciji su učestvovali vojnici iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Kirgistana i Tadžikistana. Njima je poverena zaštita strateški važnih objekata.

U četvrtak, 13. januara, saopšteno je da je misija ODKB-a uspešno završena, a juče ujutru mirovnjaci iz Jermenije i Tadžikistana vratili su se u svoje zemlje.

Prema podacima vlasti Kazahstana, u neredima u toj zemlji je poginulo 17 pripadnika snaga bezbednosti, a više od 1.300 ljudi je povređeno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad