27°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

SKOK CENE NAFTE OD POČETKA GODINE 10 ODSTO!

Evropska nafta Brent se trguje danas blizu najvišeg nivoa od 2014. godine, usled ograničene ponude i popuštanja zabrinutosti vezanih za uticaj omikron na ekonomije.

Cena fjučersa Brenta na Londonskoj berzi se drži oko nivoa od 86 dolara za barel, nakoj što je u petak zatvorila nedelju rasta, pošto su niske zimske temperature podigle potražnju za gorivima za grejanje. 

Pored toga, na tržišra se vratila nervoza vezana za geopolitičku situaciju u svetu nakon što su jemenski Huti objavili da su izveli napad dronovima na Ujedinjene Arapske Emirate koji je izazvao eksploziju i požar na periferiji glavnog grada Abu Dabija, pri čemu su tri osobe poginule.

Nafta je u dosadašnjem toku 2021. godine ojačala za više od 10 odsto, delom zbog obustave proizvodnje u pojedinim zemljama grupe OPEK+, uključujući Libiju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je saopštila prošle nedelje da se ispostavilo da je globalna potrošnja snažnija nego što se očekivalo, i da tražnja "cveta" jer kupci gledaju situaciju dalje od širenja omikrona.

-Postoji istinsko uverenje da će fizička potražnja nastaviti da premašuje ponudu. Jedan od glavnih faktora rasta na strani potražnje je hladna zima u Severnoj Americi. Jačanju tražnje doprineli su i blagi simptomi omikrona i nade da će uzlet broja zaraženih ujenjati -rekao je Tamaš Varga, analitičar brokerske kuće PVM Ojl Asosijejts.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar