11°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Euronews

Izvor: Tanjug

Evropski parlament odao počast Sasoliju

Evropski parlament danas je, na pocetku prve plenarne sednice ove godine, odao počast svom nedavno preminulom predsedniku Davidu Sasoliju.

Na ceremoniji su, uz evroparlamentarce, bili Sasolijeva porodica, nekoliko premijera članica EU, kao i drugi evropski zvaničnici.

Francuski predsednik Emanuel Makron istakao je Sasolijevu "skromnost" i pohvalio ga što je "čvrsto branio" evropske vrednosti. 

Bivši italijanski premijer Enriko Leta je u govoru u EP rekao da je "David snažno verovao da se demokrarija ne može uzimati zdravo za gotovo i da se za nju treba boriti, braniti je, da demokratija nije dar, već dostignuće koje treba iznova postizati".

-Njegova ideja Evrope i njenih institucija bila je: otvorena ljudima i bliska njihovim potrebama- dodao je Leta.

Sasoli je preminuo 11. januara u bolnici u Avijanu gde je bio hospitalizovan od 26. decembra "zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sistema".

Vršilac dužnosti predsednika EP je potpredsednica Roberta Metsola, malteška političarka koja bi mogla da nasledi Sasolija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar