29°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Pandemija kovida 19 mogla bi da se završi ove godine

Šef Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan izjavio je danas da bi pandemija korona virusa mogla da bude gotova ove godine ukoliko se brzo reše problemi u dostupnosti vakcina i lekova.

Govoreći tokom panel diskusije koju je organizovao Svetski ekonomski forum, doktor Rajan je poručio da "virus možda nikada neće nestati" jer takvi pandemijski virusi "na kraju postaju deo ekosistema". 

Ali, kako je naveo, postoji šansa da se okonča vanredna situacija u javnom zdravstvu ove godine ukoliko se urade stvari o kojima je već diskutovano.

SZO je ocenila da postoji neravnoteža u vakcinaciji protiv korona virusa između bogatih i siromašnih zemalja i navela da je to "moralni neuspeh".

Manje od 10 odsto ljudi u siromašnijim zemljama primilo je jednu dozu vakcine protiv korona virusa.

-Ono što treba da uradimo je da dostignemo nizak nivo incidencije bolesti uz maksimalnu vakcinaciju naše populacije, ali tako da niko ne mora da umre- rekao je Rajan.

On je ukazao da je "nesreću" izazvao poremećaj društvenog, ekonomskog i političkog sistema, a ne korona virus.

Rajan se takođe uključio u debatu o tome da li korona virus treba smatrati endemskom bolešću.

-Endemska malarija ubija stotine hiljada ljudi. Endemsko samo po sebi ne znači dobro. Endemsko samo znači da je tu zauvek- poručio je on.

Zvaničnici javnog zdravlja upozorili su da je malo verovatno da će korona virus biti iskorenjen i tvrde da će i dalje nastaviti da ubija ljude, iako na mnogo nižim nivoima, čak i nakon što postane endemski.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar