33°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

FAUČI: Prerano za prognoze da li je omikron i kraj pandemije

Savetnik Bele kuće za medicinska pitanja Entoni Fauči ukazao je da je još prerano previđati da li će brzo širenje omikron soja korona virusa pomoći da se pandemija pretvori u endemsku fazu kojom je lakše upravljati, ali je izrazio nadu da će tako biti.

Govoreći na onlajn Svetskom ekonomskom forumu, Fauči je podsetio da su endemske bolesti one koje su stalno prisutne u ljudskoj populaciji, ali ne utiču na alarmantno veliki broj ljudi i ne remete redovne društvene procese kao pandemije.

Postoje izgledi da bi omikron soj, koji je lako prenosiv ali izaziva lakšu kliničku sliku bolesti, mogao biti varijanta koja će pandemiju pretvoriti u endemsku fazu.

Međutim, Fauči upozorava da je takav scenario moguć pod uslovom da se ne pojavi novi soj koji bi bio otporan na imunološki odgovor na prethodnu varijantu, prenose strani mediji. 

- Imali smo sreće što omicron varijanta ne deli neke od karakteristika delta soja. Međutim, obim i srazmere zaražavanja omokronom prevazilaze taj manji nivo patogenosti - predočio je dr Fauči.

On je ukazao da se, po svemu sudeći, ove godine nećemo osloboditi prisustva virusa.

- Virus možda nikada nećemo uspeti da iskorenimo jer virusi koji izazivaju pandemije lako mogu da postanu deo ekosistema - zaključio je dr Entoni Fauči savetnik Bele kuće za medicinska pitanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar